Dierenfotografie: de beste locaties

In Nederland zijn er, naast diverse dierentuinen, genoeg mooie plekken waar u dieren ‘in het wild’ kunt fotograferen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt met locaties waar u zeker bent dat u dieren zult tegenkomen.Als u van vogels spotten houdt of een ijsvogel wilt fotograferen, bent u in de Biesbosch aan het juiste adres. Ook te vinden in de Biesbosch: de bever. In totaal zijn er zo’n 300, verspreid over het gebied. Bevers zijn te herkennen aan hun bruine vacht en platte staart. Als u bevers wilt vastleggen raden wij aan om de volgende punten in acht te nemen:

  • Het beste moment om bevers vast te leggen is aan het begin of einde van de dag
  • Kijk uit naar beverburchten (gestapelde takken) in het water
  • Als u ze ziet, wees dan stil, blijf op afstand en stoor ze niet
  • Bekijk de bever hotspots, samengesteld door de Biesbosch
In nationaal park De Hoge Veluwe zijn er, naast het prachtige landschap, ook genoeg dieren te fotograferen. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden:

  • Zoogdieren: In De Hoge Veluwe zijn talloze zoogdieren te vinden. De bekendste zijn het edelhert, het wilde zwijn, de moeflon en de ree. U kunt er echter ook de das, vos of boommarter spotten. Om deze zoogdieren tegen te komen moet u wel vroeg uit de veren. Als het druk in het park is, laten ze zich niet zo snel zien.
  • Vogels: het nationaal park kent een rijk vogelleven. Er komen bijna 100 broedvogelsoorten voor. Sommige vogelsoorten zijn relatief veel te vinden in het park, maar met wat geluk kunt u ook bijzondere vogels spotten. Denk aan de geelgors, boompieper, boomleeuwerik, gekraagde roodstaart, fluiter, grauwe en bonte vliegenvanger en koekkoek.
  • Amfibieën, reptielen en insecten: De Hoge Veluwe ligt vol met (half)open terreinen met een zandbodem. Een ideaal leefgebied voor reptielen. Het park kent dan ook tal van amfibieën, reptielen en insecten. Zo leven er bijvoorbeeld drie soorten hagedissen: de levendbarende hagedis, zandhagedis en hazelworm. Ook slangen als de adder, gladde slang en ringslang kunt u tegenkomen in De Hoge Veluwe. In De Hoge Veluwe zijn veel vennen, veenmoerassen, vijvers en drinkpoelen te vinden, waardoor er allerlei amfibieën te vinden zijn. Denk aan de rugstreeppad, pad, heidekikker, groene en bruine kikker en de salamander. Als u macrofotografie wilt uitoefenen, bent u in De Hoge Veluwe ook aan het juiste adres. Er leven vele soorten insecten die o.a. voor de bestuiving van bloemen zorgen. 
 

In de Oostvaardersplassen is er een aantal fotogenieke locaties waar de kans groot is dat u dieren tegenkomt. De Driehoek bijvoorbeeld. Deze route begint bij bezoekerscentrum Lelystad. Wandelend kunt u herten, vogels en vossen tegenkomen. In de winter kunt u in het Kotterbos (bij Almere) de grote grazers tegenkomen. Verder zijn er in de Oostvaardersplassen veel afgesloten gebieden waar u alleen kunt komen met een fotosafari of excursie.

 

Aan de noordzijde van het park ligt landgoed Midden-Herenduin, een rustig wandelgebied waar grote dieren nooit ver weg zijn. Schotse hooglanders, Shetlandpony’s en konikpaarden zorgen er namelijk voor dat het duingebied niet dichtgroeit. In het duingebied vindt u bovendien een grote variatie aan insecten zoals libellen, glassnijders, bruine winterjuffers en duinparelmoervlinders.

Wilt u vogels fotograferen? Neem dan eens een kijkje bij het vogelmeer. Daar kunt u o.a. de aalscholver, dodaar, grauwe gans, bergeend en rietgors tegenkomen. Ook duinvogels als de groene specht, boomleeuwerik, nachtegaal en grasmus vliegen hier rond. Genoeg om te fotograferen dus!

 


In Nederland zijn er talloze vogelhutten, maar er is er slechts één buitendijks: de Kiekkaaste in Groningen. Deze unieke kijkhut geeft u een goed zicht op de slikvelden van de Dollard, een goede plek om honderden strandlopers te zien. Met een beetje geluk, kunt u bovendien zeehonden zien. Let op: bij harde wind is het niet aan te raden om deze plek te bezoeken.

In Nederland zijn, naast de Kiekkaaste, talloze vogelhutten te vinden. Voor een compleet overzicht kunt u hier terecht.

 

The big five van Nederland

In Nederland zijn er misschien geen leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en nijlpaarden, maar toch is er ook hier genoeg te zien. Daarom is er een ‘Nederlandse big five’ opgesteld. Hieronder worden de dieren die de big five omvatten toegelicht, evenals waar en wanneer u de meeste kans heeft om ze tegen te komen.


Edelhert

Heeft u altijd al een edelhert willen fotograferen? In Nederland zijn er slechts een paar honderd te vinden. Een edelhert is herkenbaar aan het grote gewei. In de zomer kleurt het edelhert roodbruin en in de winter verandert dit naar grijsbruin. Op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen, in het Weerterbos en in natuurgebied Het Groene Woud maakt u de meeste kans om er één te spotten. Tip: ga eropuit tijdens de schemering bij zonsopgang of zonsondergang.


Wild zwijn/ everzwijn

Het wilde zwijn, ook wel everzwijn genoemd, is terug in Nederland! In 1826 stierf het dier door overbejaging uit in Nederland, maar nadat er in 1907 wilde zwijnen uit Tsjechië werden uitgezet, is de populatie gestaag gegroeid. Het everzwijn kent twee officiële leefgebieden: de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Ook in Noord-Brabant en de Utrechtse Heuvelrug heeft u de kans om wilde zwijnen aan te treffen. Ze bevinden zich vooral in open bos en in de buurt van modderpoelen.


Ree

De populatie van reeën in Nederland is groot (naar schatting zo’n 100.000) en ze komen vrijwel in elke provincie voor. Specifiek in o.a. het Drents-Friese Wold, Kuinderbos, Hollands Duin, de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug en het Mastbos. Dit betekent echter niet dat het makkelijk is om ze te spotten. Reeën hebben namelijk een zicht van 300 graden en kunnen ruiken tot wel 400 meter, waardoor ze onraad direct opmerken. Wilt u toch een ree op de foto zetten? U vindt ze vooral in de overgang van open naar dicht landschap tijdens de schemering. 


Das

De das is een schuw dier, waardoor het lastig kan zijn om ze te spotten en misschien nog wel lastiger om ze te fotograferen. In Nederland zijn er zo’n 4000 dassen te vinden. Het grootste deel daarvan bevindt zich op de Veluwe en in Limburg, maar ook in provincies als Friesland, Drenthe en Overijssel zijn dassen te vinden. Dassen laten zich weinig zien, maar met een beetje geluk treft u ze aan in de buurt van hun burcht, op weide of bospad. De meeste kans heeft u rond de avondschemer, maar bij rustige burchten kunt u de das ook bij daglicht tegenkomen.


Vos

De vos is één van de grootste roofdieren die vrij in de Benelux voorkomen. In Nederland zijn vossen te vinden en wel in het zuiden en oosten van het land. Ook in het duingebied van Noord-Holland heeft u kans om vossen tegen te komen. Vossen zijn over het algemeen zeer mensenschuw en houden van beschutting, waardoor u de meeste kans heeft om ze tegen te komen in bosrijke gebieden of bij houtwallen. In de periode van mei tot juli, ‘s ochtends heel vroeg, bent u het meest trefzeker. Liever overdag op pad? Ga dan naar de duinstreek tussen Den Haag en IJmuiden!

 

Terug naar de overzichtspagina