De beste tips voor het fotograferen van dieren

Dieren zijn er in alle soorten en maten. Je hebt kleine dieren als insecten en vlinders, maar natuurlijk ook grote(re) dieren. Verder kunt u fotograferen in de dierentuin, maar ook dieren in hun natuurlijke habitat vastleggen. Op deze pagina hebben we daarom verschillende soorten tips verzameld: voor het vastleggen van vogels, kleine dieren, huisdieren en tips voor fotograferen in de dierentuin.

Vogels | Kleine dieren (macrofotografie) | Huisdieren | Dierentuin

 

Nederland is een land waar enorm veel vogels voorkomen. Het fotograferen van vogels lijkt misschien makkelijk, maar in de praktijk is het vaak lastiger dan u denkt. Daarom hebben we hieronder een aantal handige tips opgesteld, zodat u thuiskomt met de mooiste vogelfoto’s.

Kies de juiste camera-instellingen

Voor het fotograferen van vogels is ten eerste de sluitertijd erg belangrijk. Vogels zijn snel, wat betekent dat u een korte sluitertijd moet gebruiken. Zo kunt u de beweging bevriezen. Wilt u wel beweging vastleggen? Kies dan voor een langere sluitertijd. Naast sluitertijd is het ook een snel autofocussysteem van belang. Als de camera niet snel genoeg scherpstelt, heeft u ondanks de korte sluitertijd alsnog onscherpe foto’s. Zet de autofocus daarom altijd op de ‘continuous’ modus en kies meerdere scherpstelpunten, zodat de camera de vogel blijft volgen terwijl hij in beweging is. Wilt u een rustige achtergrond, zodat u de aandacht volledig op het onderwerp, de vogel, gaat? Kies dan voor een groot diafragma. Zo creëert u een mooi bokeh. 

Fotografeer eens vanuit een vogelhut

Als u vogels van dichtbij in beeld wilt brengen zonder dat ze het in de gaten hebben, is het aan te raden om eens te fotograferen vanuit een vogelhut. Zo laat u de vogels naar u toekomen. Dit resulteert in natuurlijke opnames, omdat de vogels zich in hun ‘eigen’ leefomgeving bevinden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen publieke observatieposten en commerciële vogelhutten. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Zo zijn publieke observatieposten vaak gratis toegankelijk, maar zijn ze niet speciaal gemaakt voor fotografie. Wilt u vanuit een commerciële vogelhut fotograferen, zijn daar vaak (hoge) kosten aan verbonden. Daar tegenover staat wel dat u deze locatie voor uzelf hebt, zodat u rustig kunt fotograferen.

Draag warme kleding

Voor het fotograferen van vogels is geduld een vereiste. Dit betekent in de meeste gevallen dat u een lange tijd stil moet zitten, waardoor u het gemakkelijk koud kan krijgen. Zeker als u er in de winter op uit gaat, is het daarom aan te raden om warme kleding aan te trekken. Denk ook aan uw handen: met koude vingers fotograferen is een stuk lastiger.

Kies het juiste moment

Er worden talloze vogelfoto’s gemaakt, maar hoe zorgt u er nu precies voor dat uw foto eruit springt? Een goede vogelfoto moet aan meerdere eisen voldoen. Niet alleen het licht en de compositie hebben invloed op uw foto, ook het moment waarop u de foto maakt is van belang. Een windvlaag of opmerkelijke beweging van de vogel kan de foto nét even iets specialer maken.

 

Voor kleine dieren is een hele andere techniek vereist, namelijk macrofotografie. Daarom hebben we hieronder vier korte tips verzameld, zodat u ook prachtige plaatjes kunt maken van dieren als insecten en vlinders.  

Werk op ooghoogte

Met een macrolens heeft u minimale scherpte. Zorg er daarom voor dat u op ooghoogte en in het scherptevlak fotografeert. Zo komt het onderwerp groots in beeld en los van de achtergrond. In de meeste gevallen betekent dit dat u dicht bij de grond moet werken.

Werk in de schaduw

Tijdens zomerdagen met veel licht kunt u het beste in de schaduw werken. Is er geen schaduw aanwezig op het moment dat u aan het fotograferen bent? Creëer dit dan heel gemakkelijk met een kleine, witte paraplu (bijvoorbeeld de Falcon Eyes UR-32T).

Voorkom bewegingsonscherpte

Werk altijd met een statief en draadontspanner en gebruik de functie ‘spiegelopklap’ om bewegingsonscherpte te voorkomen. Het statief geeft tevens rust om een zo goed mogelijke compositie te maken.

Let op de achtergrond

Let erop dat u een rustige, kleurrijke achtergrond hebt. Hierdoor komt uw hoofdonderwerp veel beter naar voren in het beeld. Een onrustige achtergrond leidt bovendien af ten opzichte van het hoofdonderwerp van uw foto.

 

Het fotograferen van huisdieren kan soms wat lastig zijn, maar als het lukt zijn het vaak hele leuke kiekjes! Hieronder is een aantal tips te vinden om uw huisdier op onvergetelijke wijze vast te leggen. 

Leg spontane momenten vast

Huisdieren doen vaak onverwachte dingen. Ze kruipen bijvoorbeeld ergens in of klimmen ergens op. Deze momenten zijn natuurlijk super leuk om vast te leggen, maar snelheid is key. Leg uw camera daarom binnen handbereik en houd uw huisdier goed in de gaten! Om spontane foto's te maken, kunt u natuurlijk ook gebruik maken van een telelens of de zoomfunctie van uw camera. Zo heeft uw huisdier het niet in de gaten dat er een foto wordt gemaakt en kunt u ongestoord uw gang gaan. 

Heb geduld

Wilt u een mooie (portret)foto van uw huisdier maken? Dan heeft u een gezonde dosis geduld nodig. Huisdieren luisteren minder goed dan mensen en ook (langdurig) stilzitten is vaak niet hun sterkste punt. Om een perfect plaatje van uw huisdier te maken zult u dus geduldig moeten zijn. Vaak wil een speeltje of iets lekkers wel helpen, dus houd deze hulpmiddelen bij de hand. Zorg er ook voor dat u zelf niet teveel lawaai maakt of druk beweegt, want uw huisdier zal dan snel afgeleid zijn.

Fotografeer op gelijke hoogte

U krijgt de mooiste beelden als u uw huisdier fotografeert op gelijke hoogte als het dier zelf. Ligt het dier op de grond? Ga dan zelf, indien mogelijk, ook op de grond liggen en focus uw camera altijd op de ogen van het dier en zorg dat deze scherp in beeld zijn. Ogen zijn bij dieren vaak het meest expressieve deel van het gezicht. Wilt u een boeiend portret maken? Focus dan op de ogen en gezichtsuitdrukking van het dier.

Emotie

Een foto waar emotie in te zien is, is over het algemeen een stuk meer aansprekend dan wanneer dit niet het geval is. Probeer eens uw huisdier te fotograferen terwijl hij u verlangend aankijkt of als hij geeuwt. Ook een spelend huisdier kan leuke actiefoto's opleveren. Tip: zorg bij het nemen van actiefoto's dat uw camera op continue scherpstelling staat en kies een korte sluitertijd. Dit levert de mooiste resultaten op!

 

Eén van de beste plaatsen om dieren vast te leggen is misschien wel de dierentuin: succes gegarandeerd. Toch biedt het fotograferen in een dierentuin de nodige uitdagingen. Hoewel de meeste dierentuinen de natuurlijke leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk na proberen te bootsen, zult u toch te maken krijgen met glas en gaas.

Maak keuzes en plan uw bezoek zorgvuldig

In de dierentuin zijn er natuurlijk talloze dieren die u vast kunt leggen. Als u écht mooie foto’s wilt maken, is het aan te raden om van te voren te bepalen welke dieren u het liefst wilt fotograferen. Zo kunt u in alle rust foto’s maken en heeft u de tijd om ‘het juiste moment’ af te wachten. U kunt natuurlijk ook een opzichter vragen naar het gedrag van de dieren. Ook is het een goed idee om drukke periodes te vermijden. Heeft u de kans om op een doordeweekse dag de dierentuin te bezoeken, maak daar dan zeker gebruik van. Zo kunt u rustig de beste plekjes opzoeken en ruimschoots de tijd nemen om foto’s te maken.

Voorkom reflectie

Het laatste wat u wilt is hinderlijke reflecties en/of schitteringen in uw foto’s. Dit voorkomt u door de lens van uw camera dicht bij de ruit te houden. Om ervoor te zorgen dat uw lens niet beschadigt, is het aan te raden om een zonnekap en een polarisatiefilter te gebruiken. Ook uw eigen reflectie wilt u natuurlijk niet terugzien op de foto’s die u maakt. Voor het beste resultaat is het daarom aan te raden om donkere kleding aan te trekken. Het tijdstip waarop u gaat fotograferen kan ook invloed hebben op de reflectie. Vroeg in de ochtend (als de zon wat minder fel is) of een bewolkte dag zijn de meest ideale omstandigheden.

Werk met een groot diafragma

Omdat u in de dierentuin allerlei obstakels (zoals glas en gaas) kunt tegenkomen, is het aan te raden om een zo groot mogelijke diafragma-opening van bijvoorbeeld f/2.8 te gebruiken. Zo kunt u goed op uw onderwerp focussen en verdwijnen ongewenste objecten als gaas als sneeuw voor de zon. Daarnaast kunt u met een lichtsterke lens ook een mooie onscherpe achtergrond (bokeh) creëren.

Neem de juiste apparatuur mee

In de meeste gevallen zijn de dieren in de dierentuin niet binnen handbereik. Om ze dichtbij te halen, is het aan te raden om gebruik te maken van een tele-objectief (bijvoorbeeld een 70-200mm). Naast een telelens, kunt u er ook voor kiezen om een macrolens mee te nemen. Zeker als u aan de slag gaat in een vlindertuin, is een macrolens een mooie aanvulling op uw gear.

Terug naar de overzichtspagina