Ga mee op fotosafari met FOKA 

Binnen het dierenthema organiseert FOKA allerlei evenementen. Volg bijvoorbeeld eens een workshop ZOO fotografie met Rob Doolaard. Als huisfotograaf van verschillende dierentuinen in Nederland weet hij als geen ander hoe u de dieren daar vast moet leggen. Hieronder vindt u meer informatie over deze workshops. Naast de workshops van Rob, geeft ook wildlife fotograaf Gustav Kiburg een gratis lezing waarin hij meer vertelt over het vastleggen van zijn favoriete dieren: de ijsvogel en de zeehond. 

Rob Doolaard | Gustav Kiburg | Marco de Paauw

Workshop uitgelicht

Dierentuinfotografie met Rob Doolaard

De dierentuinworkshops van Rob Doolaard zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het workshopaanbod van Kamera Express. Rob ziet dierentuinfotografie als een uitdaging. “Alle technieken die fotografie zo leuk maken, moeten gebruikt worden in de dierentuin. Ik laat alles zien: macrofotografie, binnen- en buiten fotografie, achter glas en gaas fotograferen, met kunstlicht, grote en kleine dieren”. In de workshops deelt Rob alles wat hij weet over dierentuinfotografie en geeft hij handige tips. Hij begint met het laten zien wat je allemaal kunt met de camera. “De workshops beginnen eigenlijk altijd met de basis: de camera. ISO-waarde, diafragma en sluitertijd”. Rob gebruikt nooit de automatische stand, maar zet zijn camera altijd op de M-stand (manual).

“In zo’n workshop laat ik de mensen zien wat je kunt als je op manual werkt. En ik merk dat iedereen daar heel blij mee is. Want als je een workshop neemt, dan wil je een stap verder. In mijn beleving gaat dat alleen als je de camera handmatig instelt. Ik laat mensen ook altijd het verschil zien. Daarna zijn ze meestal overtuigd en fotografeert niemand meer op de automatische stand”.

Rob heeft geen vaste route door de dierentuinen waar hij workshops geeft. “Je moet in één lijn naar de andere kant lopen, want anders ben je vijf dagen bezig”. Bij Blijdorp speelt een klein deel van de workshop zich achter de schermen af (in het Oceanium). “Dat is uniek, want daar komen mensen nooit. Tussen de tips door vertel ik mijn verhalen en wat ik allemaal meemaak”.

De workshops hebben één ding gemeen: Rob probeert ze altijd zo gezellig mogelijk te maken. “Ik wil één familie worden en dat moet heel snel gebeuren, want zo’n workshop duurt niet drie weken. Dus allemaal naar hetzelfde niveau en van daaruit kunnen we omhoog”. Wat Rob merkt tijdens de workshops is dat mensen het tijdens workshops niet alleen leuk vinden om van hem te leren, maar ook van elkaar. “Dat is leuk. In het begin zijn ze allemaal stil en ’s middags zijn ze vrienden voor het leven”. De reacties op de workshops zijn eigenlijk altijd goed. “Het allerleukste van de workshops is dat mensen inderdaad weer een stap verder zijn met de fotografie”.

Blijven leren

Rob is ervan overtuigd dat een workshop altijd zin heeft, ook als je al 25 jaar fotografeert.

“Als je denkt dat je alles al weet, dan sta je stil voor de rest van je fotografische leven. Wat ik altijd heb gedaan –en dat doe ik nog steeds– is de fotografie met een open mind bekijken. Er gebeurt zo ontzettend veel om je heen qua techniek en nieuwe instellingen in de camera dat er altijd wel iets te leren is” - Rob Doolaard

 

Volg een workshop ZOO fotografie van Rob!

Zaterdag 24 maart - 10:00 - 15:00 uur - Diergaarde Blijdorp Rotterdam
Zaterdag 6 mei - 10:00 - 15:00 uur - Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Zaterdag 19 mei - 10:00 - 15:00 uur - Wildlands Adventure ZOO Emmen

Voor de fotograaf is dierentuinfotografie al snel een hele uitdaging. Hindernissen als glas en gaas maken het vaak niet eenvoudig om mooie foto's te maken. Fotografie van kleine of grote dieren, dichtbij of op afstand, in het water of in de lucht zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de workshop ZOO Fotografie. Deze workshop wordt gegeven door professioneel fotograaf Rob Doolaard.

Rob is al 25 jaar fotograaf van Diergaarde Blijdorp, maar ook werkzaam voor Wildlands Adventure ZOO Emmen, Safaripark Beekse Bergen, Het Nationale Park de Hoge Veluwe en het WNF. Ook andere media zoals tijdschriften, kranten en Novum/ANP maken regelmatig gebruik van zijn fotomateriaal. Door zijn jarenlange ervaring bij de dierentuinen weet hij unieke verhalen te vertellen en een bijzondere blik achter de schermen te geven!


Kom naar de gratis lezing dierenfotografie door Gustav Kiburg!


Zaterdag 31 maart - 10:00 - 12:00 uur - Superstore Rotterdam

Gustav Kiburg(1968) fotografeert al meer dan 25 jaar en reist door heel Europa op zoek naar de mooiste plekjes. Gustav vindt het belangrijk dat zijn foto's kloppen. Het licht, de kleuren, de scherpte en de pose van het dier, hij is pas tevreden als alles samenkomt. 

 “Het is niet alleen de foto, maar ook het stukje er naartoe. Van te voren heel veel informatie inwinnen. Als ik een dag in Nederland iets wil gaan fotograferen dan denk ik van te voren na over waar, hoe en op welk tijdstip ik dat wil gaan doen” - Gustav Kiburg

Tijdens zijn lezing zal Gustav vertellen hoe hij te werk gaat en zal hij verschillende resultaten met uitleg laten zien. Als Sony ambassadeur maakt Gustav gebruik van verschillende camera’s en objectieven, waarover hij in deze lezing ook meer zal vertellen.

Lezing 31 maart


Volg een workshop van natuur- en wildlifefotograaf Marco de Paauw!

Vrijdag 9 maart - 07:30 - 17:00 uur - Biesbosch
Woensdag 3 t/m maandag 8 oktober - Bayerischer Wald, Duitsland


Marco de Paauw is professioneel natuurfotograaf met maar één passie: het vastleggen van de parels der natuur en die delen!
 De visie van Marco is dat niet het dier centraal staat, maar de omgeving waarin je dit dier plaatst. Dit zorgt ervoor dat het beeld een extra dimensie krijgt.

 “Als beroepsnatuurfotograaf vind ik het fantastisch om de deelnemers van mijn workshops mijn Biesbosch te laten zien! Ik ben hier geboren en ken het gebied op mijn duimpje. Ik vind het enorm leuk om mensen te enthousiasmeren en ze advies te geven, zodat ze in de toekomst betere en mooiere foto’s gaan maken.” - Marco de Paauw over zijn workshop in de Biesbosch

In de workshops van Marco leert u op een persoonlijke en ontspannen manier de flora en fauna zo mooi mogelijk in beeld te brengen. De individuele benadering, waarbij iedereen de nodige aandacht krijgt, zorgt ervoor dat de workshops van Marco de Paauw geschikt zijn voor iedere fotograaf. Dankzij zijn aanstekende enthousiasme en jarenlange ervaring zult u deze ervaring niet snel vergeten!

 

Terug naar de overzichtspagina