Doe mee met de Fujifilm fotowedstrijd dieren!

FOKA organiseert in samenwerking met Fujifilm een fotowedstrijd met het thema dieren. Voor deze fotowedstrijd hebben wij reis- en wildlifefotograaf Hans Avontuur gevraagd als jurylid. Hij zal de inzendingen bekijken en de winnaar kiezen.

Doe mee!

 

Wie is Hans Avontuur?

Hans Avontuur is reis- en wildlifefotograaf en journalist. Hij maakt reportages voor onder meer het weekendmagazine van het AD, National Geographic Traveler, Wintersport Magazine, Mediterranée, Leven in Frankrijk, Moto73. Hans bespreekt vooraf met de redactie of opdrachtgever het onderwerp dat tijdens een reis centraal staat. Daarna gaat hij op zoek naar het mooiste verhaal in tekst en beeld.

Wij stelden hem 10 vragen over zijn werk, werkwijze en de apparatuur die hij gebruikt. Natuurlijk vroegen wij hem ook waar hij op let tijdens het beoordelen van de fotowedstrijd.

Zijn tip aan de deelnemers is kort, maar krachtig:

"Werk vanuit je hart!"

 

 

10 vragen aan Hans Avontuur

1. Hoe ben je begonnen met fotografie?

Als klein jongetje kreeg ik van mijn vader een fototoestel, nog zo één met een fotorolletje erin. Thuis heb ik ‘m nauwelijks gebruikt, maar op vakantie hing hij om mijn nek. Reizen is vanaf het begin de aanleiding geweest om te fotograferen. Later heb ik tijdens mijn studie journalistiek fotografie als extra vak gedaan. Erg leerzaam. Van kunst- en podiumfotografie tot portretten en reportages.

2. Kun je iets meer vertellen over je werk en werkwijze?

Ik maak complete reportages voor onder meer het weekendmagazine van het AD, National Geographic Traveler, Wintersport Magazine, Mediterranée, Leven in Frankrijk, Moto73 en enkele commerciële uitingen. Vooraf bespreek ik met de redacties/opdrachtgevers het onderwerp dat tijdens een reis centraal zal staan. Daarna ga ik op zoek naar het mooiste verhaal in tekst en beeld.

3. Wat is essentieel voor een goede wildlife of dierenfoto?

Een goede wildlife- of dierenfoto betekent voor mij dat hij moet bijdragen aan het verhaal dat ik wil vertellen. Soms is het dier daarbij ondergeschikt aan het landschap, soms is het juist andersom. Bij portretten van dieren wil ik dat je als het ware iets van hun persoonlijkheid ziet. Dat maakt het grote verschil tussen een ‘gewone’ en een

bijzondere dierenfoto. En dan zijn er natuurlijk nog de dierenfoto’s waarbij een uniek moment wordt vastgelegd. Dat is een eigen discipline waar veel tijd, geduld, ervaring en kennis van de dieren voor nodig is.

4. Je reist veel, hoe bereid je je daarop voor?

Het is vooral belangrijk om te zoeken naar een goede balans tussen degelijke voorbereiding en je ter plekke laten verrassen. Te veel voorbereiding haalt de spontaniteit uit een reportage, te weinig voorbereiding maakt reportages te oppervlakkig. Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat je spullen op orde zijn. Ik ben vaak aan het werk op plaatsen zonder voorzieningen.

5. Is er één reis in het bijzonder die je is bijgebleven?

Ik heb tal van fantastische reportages mogen maken. Maar qua wildlife en landschap springt mijn laatste reis voor National Geographic Traveler naar Namibië er wel uit. Daar ben ik in het noorden van de Namib-woestijn op zoek gegaan naar dieren die zich aan de barre omstandigheden hebben aangepast zoals hele bijzondere olifanten en leeuwen. Op die reis ben ik op plaatsen geweest die zo streng onder bescherming staan dat er slechts een handvol mensen komt.

6. Welke gear gebruik je en wat neem je allemaal mee op reis?

Dat is een beetje afhankelijk van de reis. Voor wildlife heb ik de afgelopen keren gewerkt met een Fujifilm X-T1 en X-T2 met daarbij een set van verschillende objectieven: de XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR; XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR; Fujifilm XF 16-55mm F/2.8 R LM WR en XF 10-24mm f/4.0 R OIS. Daarnaast heb ik altijd een Leica M240 met 35mm objectief bij me, omdat die me onder bepaalde omstandigheden dwingt om anders te kijken.

7. Wat zijn de grootste voordelen van je Fujifilm apparatuur?

Het grote verschil met veel andere apparatuur is dat Fujifilm compacter en lichter is, maar toch super kwaliteit levert. Verder past de X-serie heel erg bij wat ik prettig vind aan een camera. Hij moet als een soort verlengstuk van jezelf voelen. Met alle knoppen op de juiste plaats om snel en effectief te kunnen werken. Daarnaast was ik in het analoge tijdperk al een fan van Fuji diafilm (velvia) en ook nu houd ik van de sfeer die de digitale Fujifilm levert. Nadelen zijn er, zoals bij elke camera, overigens ook. Bij extreem gebruik laat de bekleding van de body te gemakkelijk los (lijmen dus) en niet alle fotoprogramma’s kunnen evengoed overweg met de RAW-data die uit de sensor komt. Gelukkig gebeurt dit laatste steeds minder vaak.

8. Je verhalen en foto’s worden gepubliceerd in diverse magazines, op welk verhaal ben je het meest trots?

Onmogelijk om te zeggen. Ik heb ooit een grote internationale prijs gewonnen met een reportage in Reizen Magazine over de Costa Brava. Ik houd persoonlijk van streken met een scherp randje zoals de Borinage (Belgische mijnstreek) en vond het verblijf bij de Inuit voor het AD onvoorstelbaar bijzonder. De reportage over Namibië moet nog verschijnen. Ik ben er vooral trots op dat het gelukt is om hem te maken en dat we de dieren hebben gevonden, want dat was allerminst vanzelfsprekend. Het was zoiets als zoeken naar een speld in honderdvijftig hooibergen.

9. Wat zou je nog graag willen doen of bereiken met je fotografie?

Oh nog zo veel! Zo zou ik graag nog eens de tijd en het budget krijgen om één onderwerp helemaal uit te diepen. Denk aan de bruine hyena, die volledig over het hoofd wordt gezien omdat hij er niet zo aaibaar uitziet. Maar deze dieren vormen hechte gemeenschappen en hebben sterke eigen karakters. Daar zit een fantastisch document in.

10. Waar let je op bij het beoordelen van de fotowedstrijd?

Dat is eenvoudig: de foto moet me raken. Ik heb niets met technische hoogstandjes en kunstzinnige beeldbewerking die geen functie heeft. Daar staat Instagram vol mee. Bij een winnende foto gaat het echt om de persoonlijkheid van het dier, wel of niet in combinatie met een fascinerend landschap.

Meer van Hans zien? Bekijk dan zijn website of volg hem op Instagram.

 

Wat kunt u winnen?

De beste foto, die geselecteerd wordt door Hans Avontuur, wint €1000, te besteden aan Fujifilm X gear bij Kamera Express. Kies bijvoorbeeld één van de onderstaande producten.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een product met een waarde hoger dan €1000,- aan te schaffen. In dat geval wordt de waardecheque verrekend met het totaalbedrag.

 

Doe mee!

Klik op onderstaande button om deel te nemen aan deze fotowedstrijd. Let op: dit betreft een fotowedstrijd met een juryprijs. Er kan niet gestemd worden. 

Ik doe mee!

U kunt uw foto's inzenden t/m woensdag 28 maart. Begin april maken wij de winnaar bekend via Facebook. 

 

Terug naar de overzichtspagina