Onderwaterwereld

Naast alle dieren die op het land leven, zijn er ook genoeg dieren die u onder water kunt vastleggen. Er zijn diverse mogelijkheden om onderwaterfoto’s of -video’s te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld waterdichte camera’s en hoezen op de markt, maar ook verschillende soorten onderwaterbehuizingen. De meeste mensen die de camera gebruiken tijdens het snorkelen of in het zwembad, kiezen veelal voor een toestel dat al waterdicht is of voor een universele waterdichte hoes die om de camera heen past. Dit laatste is een goedkopere oplossing om uw huidige camera onderwater te kunnen gebruiken.

Als u liever wat dieper wilt duiken, is het raadzaam om voor een waterdichte behuizing te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar voor zowel compact-, systeem- en spiegelreflexcamera’s en zijn vaak speciaal gemaak voor een specifiek model camera. Dit zorgt ervoor dat de desbetreffende camera volledig te bedienen is als hij in de behuizing zit. Daarnaast zou u bij systeem- en spiegelreflexcamera’s voor specifieke objectieven kunnen kiezen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld macro- of (super)groothoeklenzen.

Wilt u de wondere onderwaterwereld en alles wat daarin leeft vastleggen? Hieronder hebben we wat handige tips op een rijtje gezet.

Bedenk van te voren wat u wilt fotografen en kies een camera die daarbij past

Er zijn allerlei mogelijkheden om onderwaterfoto’s te maken. Of u kiest voor een waterdichte camera, hoes of onderwaterhuis hangt af van verschillende factoren: hoe vaak u gaat fotograferen, wat uw budget is en hoe diep u onder water wilt gaan. Als u niet gaat duiken en slechts een paar meter onder water wilt gaan, kunt u gebruik maken van een waterproof (compact)camera zoals de Olympus TG-5Nikon W300 of Panasonic FT30. Met deze camera’s maakt u niet alleen onder water prachtige foto’s, maar kunt u zorgeloos ook op het strand of in het zwembad fotograferen.

Gaat u duiken? Kies dan voor een onderwaterbehuizing waarmee u uw camera tot wel 30 meter diep mee kunt nemen. Deze zijn er voor compact- en systeemcamera's, maar ook voor DSLR's. Er zijn originele onderwaterhuizen voor camera’s van Canon, Sony en Olympus op de markt, maar een merk als AquaTech biedt onderwaterhuizen voor diverse merken camera’s aan.

Houd rekening met de witbalans of fotografeer in RAW

Water zorgt ervoor dat de kleuren uit het licht gefilterd worden. Dit is vooral het geval met de kleur rood. Hoe dieper u onder water gaat, hoe minder kleuren u ziet. Dit kunt u deels compenseren door de witbalans van uw camera aan te passen naar ‘onderwater’. Heeft de camera geen 'onderwater' voorkeuze, kunt u kiezen voor de daglicht stand als u vlak onder de oppervlakte blijft. Als u dieper onder water gaat, is het aan te raden om te kiezen voor de voorkeuze 'bewolking'. 

Kunt u de witbalans van uw camera helemaal niet aanpassen? Fotografeer dan in RAW. Als u in RAW fotografeert, kunt u de witbalans achteraf aanpassen in de nabewerking zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de foto.

Gaat u dieper dan 10 meter onder water? Dan heeft de witbalans nog maar weinig effect om kleuren terug te brengen. In dat geval biedt een (externe) flitser uitkomst (zie de volgende tip).

Gebruik een flitser

Met een flitser kunt u het gebrek aan licht en kleuren gemakkelijk compenseren. Als u gebruik maakt van een flitser, werkt dit het beste als u dichtbij bent. Hoe meer ruimte of water er tussen de camera en het onderwerp zit, hoe zwakker het effect van de flitser. Kiest u ervoor om te flitsen, kan het voorkomen dat de flitser van uw camera een ‘sneeuweffect’ veroorzaakt. Hierbij wordt het flitslicht teruggekaatst door stofdeeltjes in het water, wat resulteert in vlekjes op de foto. Dit kan tegengegaan worden door de flitser niet direct op het onderwerp te richten (met een externe flitser). Op die manier wordt de ruimte tussen de camera en het onderwerp zo min mogelijk belicht.

Heeft u meer ervaring? Dan kunt u ook gebruik maken van een externe flitser. Deze is vaak krachtiger dan een ingebouwde flitser, waardoor onderwerpen die verder weg zijn beter belicht kunnen worden. Werken met een externe flitser is wel wat lastig, omdat u zowel de camera als de flitser manueel moet instellen. Enige oefening is dus vereist!

Maak gebruik van een kleurcorrectiefilter

Wilt u meer kleur in uw foto's, maar niet direct een flitser aanschaffen? Kies dan voor een kleurenfilter. Deze voegen licht in bepaalde kleuren toe aan het aanwezige licht, zodat er een betere balans gecreëerd wordt. Een veelgebruikt type filter bij onderwaterfotografie is het roodfilter. Roodfilters zijn er in verschillende maten voor verschillende merken en typen onderwaterbehuizingen. De werking is simpel: als u op de diepte beland bent waarbij u meer kleur wilt, klikt u het filter voor de camera!

Fotografeer in de juiste richting

Bent u niet zo diep onder water? Speel dan met de richting van het licht. Als u fotografeert met de zon gericht op het onderwerp, geeft dit bijvoorbeeld een mooier resultaat dan wanneer het zonlicht van achteren op het onderwerp valt. Als het zonlicht van vooraf op het onderwerp valt, is het onderwerp goed belicht en krijgt de achtergrond een mooie blauwe kleur. Wanneer u onderwater een foto maakt met tegenlicht zal het onderwerp te donker zijn. Ook de kleur van het water zal dan ietwat grauw uitvallen.

Houd uw camera in optimale conditie

Het is erg belangrijk om uw onderwatercamera of behuizing schoon te houden. Spoel hem dus altijd af nadat u hem heeft gebruikt, zodat er geen zoutkristallen, zand, stofdeeltjes of ander vuil achterblijft. Als u gebruik maakt van een onderwaterbehuizing die voorzien is van O-ringen (rubberen ringen die water tegenhouden bij de afsluiting) is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze regelmatig ingevet worden. Als dit niet gebeurt, droogt het rubber uit met lekkage als gevolg. 

Terug naar de overzichtspagina