Regelgeving

Fotograferen en filmen via een drone biedt u hele nieuwe perspectieven. Hierdoor kunt u creatief en origineel aan de slag gaan. Toch kunt u niet zomaar een drone kopen en er meteen op alle plekken mee vliegen. Met een drone vliegt u in de lucht, wat betekent dat u zich moet houden aan de regels van het luchtverkeer. Hieronder zijn de belangrijkste voor u uitgelicht. 

Vliegkaart

Natuurlijk is het belangrijk dat u eerst uw drone leert kennen. Hierdoor weet u het beste hoe u uw drone kunt besturen, maar ook wat u moet doen wanneer het eventueel mis gaat. Daarnaast is het handig als u precies op de hoogte bent van de plekken waar u wel en niet mag vliegen. Er zijn namelijk best wat plekken in Nederland waar het verboden is om met uw drone te vliegen. Zo mag u, natuurlijk, niet in de buurt van een vliegveld vliegen. Deze gebieden worden ook wel de ‘No Fly Zone’ genoemd. Ga ook drukke woongebieden en wegen uit de weg. Dit kan juist alleen maar gevaarlijk zijn voor andere mensen, maar ook zeker voor uw drone. Als u hier klikt, kunt u een uitgebreide kaart zien zodat u precies weet waar u wel en niet mag vliegen.

Op deze pagina hebben wij alvast een aantal inspirerende plekken voor u opgezocht. Maar ook op deze plekken kunt u niet zomaar ongestoord vliegen zonder regels. Zo mag u bijvoorbeeld niet hoger dan 120 meter boven grond of water. Waarschijnlijk zal u dit ook niet halen, want vaak worden de mooiste opnames op slechts enkele meter hoog gemaakt. Daarnaast is het ook verboden om boven mensenmenigten of aaneengesloten bebouwing te vliegen. Ook moet het altijd licht zijn en kan vliegen in het donker helaas niet. Tot slot moet u uw drone altijd goed in de gaten houden, zodat u hem ten allen tijden kunt zien.

Klik hier voor de mooiste vlieglocaties

 

Privacy

Waneer u opnames maakt met uw drone, zult u al snel andere mensen in beeld krijgen. Dit is ook een goed punt om van te voren over na te denken. Ondanks dat u in een open ruimte bent, kun u niet zomaar beeld verspreiden waar anderen op te zien zijn. Zo moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. U mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Wanneer u iemand filmt of fotografeert, moet u hem daarvan op de hoogte brengen.

Verschil recreatief en beroepsmatig vliegen

Bovenstaande regels gelden allemaal voor mensen die met recreatieve doeleinden vliegen. U mag namelijk nooit zomaar tegen betaling vliegen. Wanneer u graag commercieel wilt vliegen met uw drone, bent u verplicht om licentie te halen. Dit kan door middel van het volgen van een cursus. Een voorbeeld hiervan is ROC Light. De ROC-Light licentie is een beginners licentie om commercieel met drones te mogen vliegen. Tijdens de cursus leert u alles met betrekking tot de wet- en regelgeving omtrent het commercieel vliegen met drones. Hieronder vind u een overzicht van de verschillen tussen recreatief en beroepsmatig vliegen.

*Dit overzicht met regelgeving is laatst aangepast op: 27-08-2018

Regelgeving België 

De regelgeving binnen België wat betreft drones is net even anders dan die in Nederland. Mocht u gebruik willen maken van een drone in België, lees onderstaande informatie dan goed door!

Privégebruik: uitsluitend voor recreatief en persoonlijk doel

  • Niet vliegen binnen openbare ruimte, in een straal van drie kilometer rond een luchthaven of luchtvaartterrein, boven een industrieel complex of een gevangenis, boven de bebouwde kom en niet boven personen en/of dieren.
  • Wel vliegen op een privéterrein of modelluchtvaartterrein.

Klasse 2: (semi-) professioneel & opleiding verplicht (theorie en praktijk)

  • Niet vliegen binnen openbare ruiimte, in een straal van drie kilometer rond een luchthaven of luchtvaartterrein, boven een industrieel complex of een gevangenis en niet boven de bebouwde kom.
  • Wel vliegen buiten steden en dorpen (over velden en bossen), op zicht en op veilige afstand (50 meter verwijderd van personen, dieren en gebouwen) en 30 meter verwijderd van hindernissen.

Klasse 1: professioneel & opleiding verplicht (theorie en praktijk)

  • Niet vliegen binnen openbare ruiimte (mits aanvraag en goedkeuring), in een straal van drie kilometer rond een luchthaven of luchtvaartterrein, boven een industrieel complex of een gevangenis en niet boven de bebouwde kom (mits aanvraag en goedkeuring).
  • Wel vliegen buiten steden en dorpen (over velden en bossen), op zicht en op veilige afstand (50 meter verwijderd van personen, dieren en gebouwen) en 30 meter verwijderd van hindernissen.

Indoor
Er zijn geen wettelijke bepalingen te respecteren. Gewaar een veilige afstand ten opzichte van personen en goederen op de grond.

Privacy
Wanneer u opnames maakt met uw drone, zult u al snel andere mensen in beeld krijgen. Dit is ook een goed punt om van te voren over na te denken. Ondanks dat u in een open ruimte bent, kunt u niet zomaar beeld verspreiden waar anderen op te zien zijn. Zo moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. U mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Wanneer u iemand filmt of fotografeert, moet u hem daarvan op de hoogte brengen.

Bekijk hieronder de wet- en regelgeving op een rijtje:

Terug naar de overzichtspagina