Creatieve foto's: schrijven met licht 

December heeft de donkerste dagen van het jaar en dat maakt het minder eenvoudig goed belichte foto’s te maken. Maar het is ook een uitgelezen kans om aan de slag te gaan met een wel heel creatieve en verrassend veelzijdige fotografie-techniek: schrijven met licht! Ons videoteam ging op pad met fotograaf Fabian Ruijgrok, professioneel portret- en bruidsfotograaf, en maakte onderstaande tutorial.

 

 

Stap 1: Wat heeft u nodig?

Omdat we lange sluitertijden gebruiken om te schrijven met licht is het absoluut noodzakelijk een statief te gebruiken. Op deze manier blijft het beeld perfect scherp als we een foto nemen met een lange sluitertijd. Heeft u geen statief? U kunt de camera ook op bijvoorbeeld een muurtje plaatsten; als de camera maar volledig stil staat tijdens het fotograferen. Daarnaast moet uw camera een manual instelling hebben, omdat u bij schrijven met licht zelf de sluitertijd instelt. Om beweging helemaal te voorkomen gebruikt u de zelfontspanner van uw camera, de Hähnel Captur Module Pro of Timer Module afstandsbediening met de Captur Receiver, om de camera te ontspannen. Helemaal perfect is het als uw camera in RAW kan fotograferen, in de nabewerking kunt u uw kunstwerk dan in bijvoorbeeld Lightroom nog mooier maken. En vergeet uw licht niet: een zaklamp, sterretjes of...... een garde met staalwol. 

 

Stap 2: Kies de juiste instellingen

Bij het instellen van de camera zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Stel ten eerste de sluitertijd zo in dat u genoeg tijd heeft om met de lichtbron te kunnen schrijven. Als u bijvoorbeeld alleen een vormpje wilt maken zult u wellicht genoeg hebben aan een sluitertijd van 10 seconden, maar als u een heel woord wilt schrijven, heeft u misschien wel 30 seconden nodig. Ga gemiddeld uit van circa 15 seconden. Als u een sluitertijd van langer dan 30 seconden wilt gebruiken, zet dan de camera op de Bulb stand waarbij u zelf kunt bepalen hoe lang de sluiter open staat.
Hou de ISO zo laag mogelijk. Dit voorkomt dat uw foto's veel ruis bevatten, iets wat in de donkere partijen snel voorkomt. Stel hierna het diafragma in op bijvoorbeeld f/8 en maak een testfoto. Als de foto te donker of te licht wordt kunt u naar wens het diafragma verder naar boven of beneden bijstellen. 

 

Fabian: "De donkere dagen bieden een uitgelezen kans voor tekenen met licht"

 

Stap 3: Stel handmatig scherp

Hoe zorgen we er nu vervolgens voor dat de lichttekening goed in focus is? Het is haast niet te doen om automatische scherpstelling te gebruiken. Zet daarom de lens op manuele focus en stel scherp op degene die gaat schrijven met licht. Of stel met hulp van een kleine lichtbron (tip: gebruik de zaklamp functie van uw telefoon) op het gezicht van de lichttekenaar automatisch scherp en schakel daarna de AF uit. Voor de lichttekenaar is het nu natuurlijk zaak op dezelfde plek te blijven staan. Zo zal de tekening of het woord op de foto helemaal scherp worden. Om deze reden is het t handigst om met z'n tweeën te werken: de een tekent, de ander bedient de camera. Dat scheelt een hoop heen en weer geren.   
  

 

 

Stap 4: Schrijf in spiegelbeeld

Aangezien u de foto van voren zult maken is het voor de lichttekenaar zaak dat hij of zij in spiegelbeeld schrijft. Als u thuis over een nabewerkingsprogramma beschikt, kunt u uw foto natuurlijk spiegelen. Maar let op: u spiegelt dan natuurlijk wel alles, dus ook de achtergrond. De truc zal het minste opvallen als de achtergrond heel erg donker of symetrisch is.  Het effect zal gewoon blijven bestaan. Probeer daarnaast om op de grond een rechte lijn te zoeken die u in de gaten kunt houden als u aan het schrijven bent, zodat de letters niet opeens naar achter of voren komen te staan en uit focus raken. 

En bovenal: wees creatief! Probeer verschillende instellingen en composities.  

 

Terug naar de overzichtspagina