Foodfotografie met Canon fotograaf Denise Kortlever

Tijdens de feestdagen worden er weer heerlijke gerechten gemaakt. Dit is natuurlijk een perfect moment om met foodfotografie aan de slag te gaan. Maak de mooiste foto's en ga op een creatieve manier aan de slag tijdens het kerstdiner! Speciaal voor de feestdagen hebben wij aan foodfotograaf Denise Kortlever gevraagd om haar ervaringen te delen en tips te geven hoe u zelf de mooiste foodfoto's kunt maken. Daarnaast kunt u op deze pagina ook lezen welke camera's en lenzen perfect zijn voor een (startende) foodfotograaf. 

Wie is Denise Kortlever?
Ik ben kookboekauteur en werk als culinair trendjournalist en foodfotograaf voor merken als LINDA.tv, &C (van Chantal Janzen) en Vogue. Op mijn site thealldaykitchen.com deel ik mijn favoriete recepten en de fijnste eetadressen. Ik ben een jaar of zes geleden begonnen als foodtrendjournalist. Ik vond het meteen interessant om complete producties te maken, dus inclusief fotografie en styling. Juist omdat ik altijd een beeld in mijn hoofd heb als ik over een foodtrend of over een restaurant schrijf of als ik een recept creëer. Ik had al aardig wat fotografie-ervaring en besloot die na een korte opleiding in Toscane ook op culinair gebied in te zetten. Foodfotografie dus. Die combinatie bleek perfect.

Ik gebruik heel vaak dezelfde bordjes of kommen en al mijn favoriete bestek komt van tweedehands winkels. En: ingrediënten zijn je beste props!

Wat is het leukst aan het fotograferen van eten?
Het leukst vind ik het om een gerecht te bedenken en dat langzaam tot leven te zien komen op een foto. En dan natuurlijk zó, dat mensen zin krijgen het zelf te maken en te eten. Mensen verleiden met een foto. Het is voor mij de combinatie van het bedenken, koken, schrijven en vervolgens stylen en fotograferen. Alleen de foto maken vind ik meestal niet interessant genoeg, dat soort klussen doe ik dan ook nauwelijks. Het complete plaatje scheppen, dát vind ik geweldig.

Heb je voorkeuren voor het fotograferen van bepaalde gerechten?
Ik vind vooral de afwisseling leuk. Van donker comfort food, zoals een burger met gesmolten kaas met een heel rauwe en tikje messy styling, tot juist lichte en frisse gezonde salades. Van een heel cleane styling met de aandacht puur op het gerecht tot een heel “echte” ontbijtsetting, waar je zo aan zou willen schuiven.

Wat vind je zelf je mooiste foto?
Het is voor mij echt onmogelijk één favoriet te kiezen! Ik ben nog steeds heel blij met de foto van bircher muesli in mijn eerste boek ‘All-day breakfast’ en uit mijn nieuwe boek ‘Oh baby!’ vind ik de minestrone en chocolate chip cookie goed gelukt. Ik gebruik altijd natuurlijk licht. Soms gereflecteerd met een scherm, maar meer niet. Met natuurlijk licht ziet eten er gewoon het lekkerst uit

Bircher muesli

Wat is volgens jou de beste apparatuur voor foodfotografie en welke overige attributen gebruik je?
Dat is echt heel erg persoonlijk. Ik heb jaren met een instapmodel lens (50mm f/1.8) gefotografeerd en dat was voor die eerste periode echt prima. Je ontwikkelen als fotograaf is veel belangrijker dan allerlei peperdure lenzen kopen, waar je als beginner vaak niet alles uithaalt. Ik fotografeer momenteel met de Canon EOS 6D en die bevalt erg goed. Een 50mm lens vind ik nog steeds heel fijn, maar bijvoorbeeld ook de 24-70mm. Het ligt ook enorm aan je fotografiestijl, daar moet je eerst achter zien te komen. Daarnaast gebruik ik houten planken, liefst een beetje verweerd, als achtergrond. Ook lappen stof of servetten zijn goed te gebruiken als achtergrond en heel veel bestek en servies, liefst niet te blinkend of met te drukke motiefjes. Ik gebruik heel vaak dezelfde bordjes of kommen en al mijn favoriete bestek komt van tweedehands winkels. En: ingrediënten zijn je beste props!

Hoe ziet jouw perfecte kerstdiner eruit?
Bij een kerstdiner gaat het wat mij betreft vooral om de sfeer. De mensen die je lief hebt samen aan een tafel. Om het zo ontspannen en ongedwongen mogelijk te houden, ben ik een groot voorstander van schalen op tafel zetten, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Het liefst zoveel mogelijk van tevoren gemaakt, wat last-minute stress voorkomt. In mijn familie maak ik elk jaar een pavlova als dessert, dus die staat sowieso op het menu

Welke tips zou je startende food fotograferen willen geven?
Heel veel oefenen. Lekker cliché, maar wel waar. Kijk naar foto’s die je mooi vindt en wat er nou zo goed aan is. Waar komt het licht vandaan? Wat is er aan styling gedaan? Daar leer je enorm van. Ik doe dat zelf ook nog steeds regelmatig om me te blijven ontwikkelen

Bekijk al het werk van Denise Kortlever op haar website The All-Day Kitchen of op haar Instagram (@denisekortlever).

Denise foodfotografie 1

Denise Kortlever - Chocolate cookie - f/3.2, 1/60 sec en ISO 250

Denis foodfotografie 2

Denise Kortlever - Minestrone - f/4.5, 1/40 sec en ISO 200

Camera's

Foodfotografie kan natuurlijk met iedere camera, maar wilt u meer details en kleur in uw foto's? Kies dan voor een systeemcamera of een (professionele) spiegelreflexcamera voor de hoogste beeldkwaliteit. Voor een beginnend fotograaf is het fijn gebruik te maken van een kleine en lichtgewicht camera, zoals de Canon EOS 2000D. DCanon EOS M50 is een kleine systeemcamera met een intuïtieve bediening, terwijl de professionele Full Frame Canon EOS 5D Mark IV is voorzien van geavanceerde technologie voor buitengewone resultaten.

Lenzen

Om gerechten mooi vast te leggen kunt u een macro-lens gebruiken om alle details vast te kunnen leggen. De textuur van het eten komt goed naar voren op de foto dankzij de sterke vergroting. Gebruik voor Canon systeemcamera's bijvoorbeeld de EF-M 28mm met de Macro Lite LED-technologie. De EF 50mm f/1.8 beschikt over een groot diafragma wat zorgt voor hoge kwaliteit beelden met een mooie achtergrondvervaging. Daarnaast zijn er ook diverse professionele Canon macro lenzen voor extreme close-ups, zoals de EF 100mm f/2.8

Tips

Denk bij foodfotografie aan het licht wat op het eten valt. Een daglichtlamp en een reflectiescherm zorgen voor een mooie zachte belichting. Een gerecht ziet er verser uit als de foto net iets overbelicht is. Let ook op de styling van het bord en het servies om een mooie sfeer in de foto te creëren. Gebruik ook mooie contrastkleuren om uw gerecht uit de foto te laten springen. U kunt het gerecht van bovenaf fotograferen, maar een gerecht wat in de hoogte is opgemaakt kan natuurlijk het best vanaf de zijkant gefotografeerd worden. 

Terug naar de overzichtspagina