Inspirerende locaties in december

Voor het fotograferen van mooie winternatuur in december moet je een beetje geluk hebben, in Nederland en België. De lucht in de lage landen, zeker in het westen, is vaak grijs en het sneeuwt er zelden heel lang. En als het toevallig wel een keer sneeuwt, blijft het meestal niet lang liggen. Op die dagen is het een kwestie van vroeg uit de veren en fotograferen maar. Waar u niet zo afhankelijk bent van het weer is een kerst- of decembermarkt. Die zijn er deze maand volop. Door de sfeervolle aankleding kunt u daar de leukste foto’s maken. Zolang het maar droog is. Hierbij een greep uit de vele decemberactiviteiten in Nederland en België. Daaronder vindt u nog drie (deels) groenblijvende natuurgebieden die juist daarom in de winter een bezoek waard zijn.

14 tot 23 december: Royal Christmas Den Haag

De Royal Christmas Fair in Den Haag viert haar vijfde jubileum aan de klassieke Lange Voorhout, een sfeervolle en bijna sprookjesachtige laan in Den Haag. Het programma is veelzijdig. Er zijn vele vuurtjes, voorstellingen en culturele activiteiten. Een mooie plek om warme en sfeervolle foto’s te maken. Hartje centrum is vanaf Den Haag Centraal station makkelijk te bereiken met het OV, fiets of gewoonweg te voet. De Royal Christmas Fair is dagelijks geopend van 12:00 tot 21:00 van 14 december tot en met 23 december.

16-11 tot 23-12: Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg

De kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg is de oudste, grootste én meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa! De mooie omgeving gaat hand-in-hand met de kerstsfeer. De ruime en lange gangen van de grot zijn prachtig versierd met lichtjes. In deze kerstgrot kunt u prachtige plaatjes maken. De kerstmarkt is van 16-11 tot en met 23-12 te bezoeken, Op zondag t/m donderdag van 10 tot 20 uur, vrijdag en zondag van 10 tot 21 uur. Voor deze kerstmarkt moet u entree betalen, voor volwassenen is die 7 euro.

14 december: Gouda bij  kaarslicht

Ieder jaar krijgt Gouda van zustergemeente Kongsberg een reusachtige kerstboom kado. Op 14 december worden de lichtjes van de boom ontstoken door de burgemeester van Gouda na het voorlezen van het kerstverhaal. De speciale sfeer in de historische Goudse binnenstad wordt aanzienlijk verhoogd doordat alle winkels rond het  stadhuis de verlichting van hun gevelreclame hebben uitgezet en de bewoners boven de winkels voor al hun ramen kaarsjes hebben gezet. De ramen van het stadhuis alleen al worden door 1500 kaarsen verlicht.

29-11 tot 20-1: Amsterdam Light festival

De tentoonstelling staat dit jaar in het teken van “The Medium is the Message”, naar een bekend citaat van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Het belang van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam staan dit jaar centraal. Jonge internationale kunstenaars tonen hun lichtkunsten op speciale locaties in Amsterdam. Tijdens het Light Festival zijn er speciale rondvaarten en wandelroutes langs de kunstwerken. 

14 tot 25 december: Drijvende Kerstmarkt Leiden

Leiden heeft op het gebied van kerstmarkten wat speciaals aan te bieden. Een drijvende kerstmarkt. Het is de enige in Nederland en die u kunt vinden in het traditionele centrum van Leiden. De kerstmarkt drijft op het water van de Nieuwe Rijn en die kunt u vinden in het winkelgebied van Nieuwe Rijn. Een unieke plek om foto’s te maken! De drijvende kerstmarkt is dagelijks te bezoeken van vrijdag 14 december tot en met dinsdag 25 december van 12:00 tot 21:00.

14 tot 16 december: Kerstmarkt Dordrecht

Dordrecht is van zichzelf een sfeervolle en klassieke stad. Al helemaal als het in de kerstsferen zit. Het is de grootste kerstmarkt in Nederland en er valt hier ook veel te fotograferen. Van sfeervolle kerstkraampjes tot de muzikale winterterrassen. Een van de grote trekpleisters van markt is de Grotekerkstuin, intiem ingericht met leuke acts van artiesten en muzikanten. Leuk voor jong en oud. Deze kerstmarkt is niet heel lang open; van vrijdag 14 december tot en met zondag 16 december.

10 tot 6 januari: Kerstmarkt Antwerpen

Net over de grens is er de kerstmarkt van Antwerpen. Het is een van de grootste kerstmarkten van België en is internationaal bekend. Fotografisch gezien kun je alle kanten op. Het is sfeervol en nostalgisch , en het ligt deels langs het water .Maar je hebt er ook een verlicht reuzenrad met andere kermisattracties. In dezelfde periode heeft u ook het China Light Zoo festival wat hiermee goed mee te combineren is. De kerstmarkt in Antwerpen start op zaterdag 8 december en sluit op zondag 6 januari 2019.

7-12 tot 6-01: Gentse Winterfeesten

Op de kerstmarkt van Gent staat sfeer centraal. De 150 kraampjes gaan van de Sint-Baafskathedraal naar de Botermarkt, het Gouden Leeuwplein, Klein Turkije tot de Korenmarkt. Daarnaast is er een openlucht ijspiste van meer dan 600 vierkante meter onder de imposante stadshal op het Emiel Braunplein. De Gentse kerstmarkt heeft de legendarische Moose Bar met optredens van verschillende bands en Dj’s. De Husky Bar staat dan weer garant voor gezelligheid en warmte. Daarnaast zijn er verschillende liveshows tijdens de kerstmarkt. 

30-11 tot 6-1: Kerstmarkt Brussel

Brussel is op zichzelf al een heel sfeervolle stad, maar helemaal in de kerstsferen. Met meer dan 240 kraampjes in de historische straten en mooie pleinen valt er in Brussel genoeg te beleven. En een van de weinige momenten dat u Manneke Pis in een (kerst)kostuum kunt bewonderen. Een fotografische eye-catcher is het grote reuzenrad dat versierd is met 18.000 lichtjes, helemaal als u erin zit, met een prachtig uitzicht over de hele stad. De kerstmarkt van Brussel is lang open, van 30 november tot en met 6 januari kunt u deze bezoeken.

Kaapse Bossen

Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Doorn, liggen de Kaapse Bossen. Het is een glooiend terrein vol natuur en cultuurhistorie. De laatste ijstijd is verantwoordelijk voor de lage heuvels en de volop aanwezige zwerfkeien. De tweede eigenaar, VOC-veteraan Swellengrebel, heeft de Kaapse Bossen hun huidige aanzien gegeven. Door de afwisseling van naald- en loofbomen zijn de Kaapse Bossen hete hele jaar de moeite waard om te fotograferen. Vergeet niet de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap te beklimmen.

De Klencke Drenthe

In Drenthe ligt het kleine natuurgebied De Klencke. Het aanzien van het gebied is het resultaat van eeuwenlange bewoning. Al aan het einde van de 15e eeuw lag het landgoed er al. De wandelroute door De Klencke loopt door bossen, heidevelden en weilanden. De adellijke eigenaren hebben er brede lanen aangelegd, waar veel diersoorten gebruik van maken. Naast bos is er ook een open heideveld, dat door schapen en vrijwilligers vrij van bomen wordt gehouden. Het bijzonder fraaie landhuis is helaas niet toegankelijk voor bezoekers. 

Hackfort

Waar u binnenkort wél naar binnen kunt – om er te overnachten - is kasteel Hackfort, in het Gelderse Vorden. Het landgoedje, dat bestaat uit een kasteel, een parkbos, een moestuin, een watermolen en dorsmolenhuisje en een aantal boerderijen, is het hele jaar de moeite waard op te bezoeken. De benedenverdieping van het kasteel heeft nog muren van anderhalve meter dik, uit de tijd dat het gebouw tegen vijandige indringers verdedigd moest worden. De charme van het gebied zit hem in de oude bebouwing en de natuur.

Terug naar de overzichtspagina