Maak uw eigen creatieve kerstkaart

Natuurlijk kunt u naar de winkel gaan om daar een stapeltje kerstkaarten te kopen. Daar zitten vast hele mooie bij, maar de persoonlijkste maakt u natuurlijk helemaal zelf. Met uw eigen camera op een statief en een opgetuigde kerstboom bent u al een eind op weg. En met een creatieve app kunt u uw kerstkaart nog veel persoonlijker maken!

Gebruik uw eigen boom...

We beginnen met de basics: De boom in uw huiskamer. Die heeft u natuurlijk naar eigen smaak opgetuigd en wat is er nu leuker om die met uw vrienden op social media te delen! Om de warme kerstsfeer te behouden, gebruikt u geen flitser. De sluitertijd wordt hierdoor natuurlijk langer, dus is het zaak uw camera op een statief of een stevige ondergrond te zetten. Een stoel met een stapel boeken bijvoorbeeld. Voor mobiele telefoons zijn ook statieven of opzetstukjes beschikbaar.

...of iets anders

Voor een heel originele kerstkaart is een kerstboom helemaal niet noodzakelijk. Als u dit leest staat er misschien helemaal nog geen kerstboom in uw huiskamer. Dan kunt u voor een alternatieve kaart kiezen. Stel dat u hardloopt: neem dan een hardloopschoen als basis, of pak een oude camera. Een paar kerstspullen erbij en voilà, u heeft een kaart gemaakt die niemand heeft. Vers dennengroen is altijd wel handig, voor de sfeer en om ongewenste elementen achter te verstoppen.

Componeer

Daarna is het een kwestie van componeren. Kies een stukje kerstboom uit waar een mooie bal of versiering en lichtjes samenkomen. Ga door tot u het perfecte beeld heeft. Let er op dat zich geen storende elementen in de achtergond bevinden, zoals een stopcontact. Hou er rekening mee dat u ook nog een tekst in de foto wilt plaatsen. Daarvoor is het zaak dat u ook een ‘leeg’ of onscherp deel in de foto creëert, want daarop zijn teksten veel beter zichtbaar.

Hoe krijg ik mijn foto op mijn mobiel?

Waar u uw foto ook mee maakt, u kunt hem altijd op uw mobiele telefoon of tablet krijgen. U maakt gebruik van de NFT, Bluetooth- of Wifi-verbinding van uw camera, of u gebruikt een losse kaartlezer. En anders is er altijd nog WeTransfer. Hiermee mailt u uw foto naar uw mobiel en kunt u deze opslaan. Hou wel in de gaten dat foto's van een camera veel geheugenruimte innemen. Het is dus verstandig deze of te verkleinen of hem na bewerking en verzending weer te verwijderen. 

Typorama

Er zijn heel veel leuke apps waarmee u creatief teksten op uw foto kunt plaatsen Voor Android is er bijvoorbeeld TextSwag. Voor dit artikel gebruiken we het (Engelstalige) Typorama, verkrijgbaar voor iOS. De werking van alle 'Tekst-op-foto-apps'. is vergelijkbaar, maar Typorama is wel een van de meest uitgebreide; deze beschikt over vooringestelde uitsnedes voor onder meer Facebook, Instagram (stories), maar ook voor diverse papierformaten, iPhones,Twitter, Linkedin en de Apple watch.   

Kies uw foto

Als de foto op uw mobiel staat, opent u Typorama. U kunt kiezen voor uw eigen foto, maar als u die niet heeft, kijk dan naar de gratis en onbeperkt bruikbare stockfoto’s die via het programma beschikbaar zijn. Bij die stockfoto’s zit overigens ook een aantal leuke kerstfoto’s, vuurwerkfoto's en verjaardagsfoto's. Als u de betaalde pro-versie (€7,99) neemt, is het foto-aanbod overigens meteen een stuk groter. Ook heeft u dan veel meer lettertypen en varianten tot uw beschikking.

Kies uw platform

Als u een foto heeft geselecteerd, vraagt Typorama eerst waar of hoe u hem wilt publiceren. Als u bijvoorbeeld voor Facebook kiest, maakt Typorama een uitsnede die precies in een post past, of in een omslagfoto. Idem dito voor Instagram, waar sinds de laatste update overigens ook het verticale 'stories'-formaat is toegevoegd. Zo weet u altijd zeker dat niets in uw compositie over de rand valt omdat het beeld te groot is voor het platform. Tik op 'NEXT' als u een keuze gemaakt heeft.

Componeer uw kaart

In het beeld ziet u nu de tekst: DOUBLE TAP TO EDIT TEXT en daaronder een balk met de beschikbare lettertypes. Voer eerst een tekst in en swipe naar rechts om lettertype uit te kiezen. Door er op te tikken, ziet u weer verschillende varianten met dat lettertype. De keuze is reuze: van groot en vierkant tot sierlijk. Zolang er een kadertje om de tekst staat, kunt u deze verplaatsen, vergroten en verkleinen, een andere kleur geven, schaduwen toevoegen; teveel om hier te noemen. 

Kies een tweede tekst

U kunt er nu voor kiezen de kaart de delen. Tip op OK. SHARE en klaar is kees. Om een tweede of derde tekst (bijvoorbeeld de afzender) in een ander lettertype toe te voegen, kiest u niet voor OK, SHARE, maar tikt u op het plusje midden bovenin beeld. Daarna gaat u weer te werk als bij de eerste tekst. U kunt altijd een stap terug. Een creatieve aanloop naar Kerst gewenst! Oh ja, nog een tip: maak alvast wat meer foto’s van uw kerstboom. Voor de creatieve kaart van volgend jaar. 

Terug naar de overzichtspagina