Maak eens een video met kerst!


Handige tips voor een geslaagde kerstvideo

December is nog maar net begonnen en we weten nu al één ding bijna zeker: op 25 en 26 december staan er op uw Facebook- en Instagram foto’s van de kerst(maaltijd) bij uw vrienden en familie. Zelf maakt u ze misschien ook wel. Verras ze dit jaar eens met een filmpje. Hier vindt u een aantal handige tips die de kwaliteit van uw opnamen kunnen verbeteren, zonder dat u van uw woonkamer direct een filmstudio hoeft te maken.

Belangrijk in een geslaagde kerstvideo is het verhaal. Dus als het kerstdiner het onderwerp van uw film is: begin dan met korte shots van de kokende en bakkende familie en neem het commentaar dat u krijgt ('zou je niet eens meehelpen?') voor lief. En als u niet zelf kookt, maar bijvoorbeeld een stapel pizza's laat aanrukken: ook dat is onderdeel van uw persoonlijke kerstverhaal.

Ook als u een stapel pizza's laat aanrukken is dat onderdeel van uw kerstverhaal

Als u eenmaal aan tafel zit, moet u natuurlijk zien te voorkomen dat u vanwege uw filmactiviteiten zelf niet aan eten toekomt. Dat bereikt u in eerste instantie door de shots kort te houden. Maar u kunt de camera ook af en toe doorgeven aan anderen - iemand aan de andere kant van de tafel - in uw gezelschap; maak daar van tevoren afspraken over. Daarmee ontloopt u meteen het lot van veel thuisfoto- en videografen: dat u er als enige niet opstaat.

Maak uw shots sowieso niet te lang, zeker als er niets bijzonders gebeurt: een paar tellen is dan genoeg. Wissel ook regelmatig van standpunt en perspectief. En eindig bijvoorbeeld met de treurige aanblik van de enorme afwas, de (half)lege wijnflessen. Zo krijgt u een verhaal met een kop en een staart. Zorg er tenslotte voor dat uw cinematografische meesterwerk niet te lang wordt. Bedenk hoe lang u zelf naar zo’n filmpje zou willen kijken (en trek daar een derde van de tijd vanaf).


Begin bij het begin

 

Film tijdens het eten

 

En vergeet niet af te sluiten

 

Technische tips

Kerstsfeer kenmerkt zich door weinig licht. Om de lampjes in de kerstboom goed uit te laten komen, is het normale huiskamerlicht immers meestal uit. Dat is beroerd om de krant bij te lezen, laat staan om bij te fotograferen of filmen. Eenvoudige camcorders en uw mobiele telefoon hebben daar een oplossing voor: ze verhogen automatisch de gevoeligheid van de sensor, die daardoor meer licht binnen laat. Nadeel daarvan is dat u kleurruis krijgt. U ziet die in het gehele beeld, maar hij valt het meest op in de donkere stukken.

De hoeveelheid ruis hangt vooral af van de leeftijd van uw camera. Hoe moderner deze is, hoe beter de sensor in staat is storende ruis weg te werken. Meestal gaat dat iets ten koste van de detaillering. Dat is echter nog altijd beter dan ruis, die uw opname echt onrustig kan maken. Camera’s en camcorders waarbij u de lichtgevoeligheid van de sensor kan instellen, hebben meer mogelijkheden om ruis te onderdrukken.

Probeer het eerst even uit

Om te kijken wat uw camera aankan, is het verstandig als u bij ‘kerstlicht’ een proefopname maakt, waarbij u steeds de gevoeligheid (ISO) een klein beetje verhoogt. U bepaalt dan zelf wat een aanvaardbaar ruisniveau is. Let op: het aanpassen van de lichtgevoeligheid naar beneden (minder ruis) heeft tot gevolg dat de sluitertijd van de camera langer wordt, met meer kans op bewegingsonscherpte. En denk aan de regel: bij een fps van 25 moet de sluitertijd 1/50e seconde zijn. 

Natuurlijk kunt u altijd extra licht inzetten. Met een klein led-paneel bent u al geholpen. Kies wel voor een lamp met een dimmer, want de kerstsfeer is natuurlijk helemaal weg als u de spreekwoordelijke bak wit licht op het kerstdiner en de gasten loslaat. Met een instelbaar paneel als de Manfrotto Spectra 500F kunt u een subtiele hoeveelheid licht toevoegen aan de scène. Geen flitsschoen op uw camcorder? Geen probleem. Met een bracket. zoals de Falcon Eyes Camera Bracket PBC=200HHC, die u vastzet op de statiefaansluiting onderop uw camera heeft u die wel.

Verwisselbare lens

Als u een spiegelreflex- of systeemcamera heeft is de verleiding groot om voor kerst gebruik te maken van een lichtsterk objectief, met een lichtsterkte van F/1.8 bijvoorbeeld. Zeker is dat u bij zo’n objectief minder snel last krijgt van ruis, omdat er heel veel licht doorheen kan en er voor de camera dus geen noodzaak is de gevoeligheid van de sensor te verhogen.

Voor filmen met een mobieltje is het leuk een gimbal te gebruiken, zoals de Osmo Mobile 2 of de Zhyun Gimbal Smooth 4. Ook bij slecht licht zorgt zo’n apparaat voor een stabiel en rustig beeld. Het wordt bovendien veel makkelijker om vanuit een ander standpunt te filmen.

Hoge ISO, meer ruis

 

Zet de lens niet te ver open

 

Gebruik een gimbal

 


Terug naar de overzichtspagina