Hou sfeer in uw decemberfoto's

Tijdens de feestdagen wordt er veel energie gestoken in het gezellig maken van het huis. Versieringen, lampjes en kaarsen maken het binnen knus. Maar ook een stuk donkerder. Hartstikke gezellig, daar niet van, maar totaal niet handig om goed belichte foto’s te maken van al die feestelijkheid.
Natuurlijk kunt u er voor kiezen om een reportageflitser op uw camera te zetten en het onderwerp recht van voren te flitsen. De belichting zal dan weliswaar goed zijn, maar de gezellige sfeer bent u met al dat licht kwijt. Hoe zorgt u er dan voor dat u dit jaar wél sfeervolle kerstfoto’s maakt? We hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet!

1. Gebruik een lichtsterke lens

December heeft de donkerste dagen van het jaar. Vaak is er dus maar weinig natuurlijk licht als u een foto wilt maken, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner. Het is daarom aan te raden een lichtsterke lens te gebruiken met bijvoorbeeld een maximaal diafragma van f/2.8 of lager. Door met een groot diafragma te fotograferen komt er veel licht binnen en kunt u een snellere sluitertijd en lagere ISO-waardes gebruiken waardoor de foto minder snel bewogen zal zijn en minder ruis bevat. Daarnaast zorgt een laag diafragma voor een mooie onscherpte achtergrond. Gebruik overigens niet de grootste lensopening, want te weinig scherptediepte vergroot de kans op onscherpe foto's. Combineer het met wat kerstverlichting in de achtergrond en creëer zo een sfeervolle kerstfoto!

2. Fotografeer op het juiste moment van de dag

Of u nu een lichtsterke lens heeft of niet, het is altijd aan te raden om het juiste moment van de dag te kiezen. Foto's die genomen worden in de schemering zijn vaak mooier dan foto's die gemaakt worden als het helemaal donker is. Door net na zonsondergang foto’s te maken behoudt u op een onbewolkte dag een mooie donkerblauwe kleur in de lucht. Let er echter goed op dat u checkt op welk tijdstip de zon ondergaat, want als de zon in de winter ondergaat is het ook binnen zeer korte tijd echt donker! Denk aan Sunsurveyor (lite) dat er is voor Apple en Android
Kerst is wellicht een van de weinige momenten in het jaar dat de hele familie bij elkaar is en vaak zullen er ook familiefoto’s gemaakt worden. Het is sowieso aan te raden om de groepsfoto’s eerder op de dag te plannen als iedereen nog fris en fruitig is in plaats van aan het eind van de avond. Dan is iedereen aan het uitbuiken van het dessert wat er eigenlijk net niet meer bij paste. 

3. Maak gebruik van een flitser

Als u gebruik maakt van een reportageflitser, speel dan ook eens met de verschillende standen van de flitskop (omhoog, via het plafond of opzij via een muur) in plaats van het onderwerp recht van voren te flitsen. Zo krijgt u de meest creatieve resultaten! Flitsen via een muur of plafond zorgt voor een mooi diffuus licht en zachte schaduwen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een omnibounce. Deze zorgt ervoor dat het flitslicht in alle richtingen verspreid wordt. Dit maakt het licht ook zachter. Nog beter is om de flitser niet op uw camera te zetten maar juist in een hoek ten opzichte van het te fotograferen onderwerp. Zorg er hierbij voor dat het onderwerp goed belicht is en de achtergrond niet geflitst wordt. Zo blijft de achtergrond sfeervol. Zoals voor alle tips geldt ook hier: probeer het uit.   

4. Kies de juiste witbalans

Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan het voorkomen dat de automatische witbalans van uw camera van slag raakt en de kleuren in uw foto niet helemaal juist zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij blauwe kerstverlichting of als er meerdere lichtbronnen zijn. Ook hebben camera's er vaak moeite mee de juiste witbalans te vinden bij foto's met sneeuw. Het handmatig aanpassen van de witbalans lost dit probleem op. U wilt immers niet dat uw foto's allemaal te geel of juist te blauw zijn. Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een menu waarin de witbalans handmatig gekozen kan worden. Kijk goed welke instelling de meest natuurlijke kleuren en tinten weergeeft. Fotografeert u in RAW? Dan kunt u ook achteraf de kleuren in uw foto aanpassen. Probeer van tevoren uit welke witbalans in uw kerstverlichte huiskamer het beste werkt. 

5. Gebruik een statief

Als u bijvoorbeeld een familiefoto maakt zonder flits, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te fotograferen. Dit kan al snel bewogen foto's opleveren. U kunt dit natuurlijk oplossen door de ISO-waarde te verhogen, maar om ruis te voorkomen kunt u beter een statief gebruiken. Dit biedt meer stabiliteit aan uw camera, waardoor u haarscherpe foto's kunt maken.

Wilt u een zelfportret of groepsfoto maken? Ook dan is een statief onmisbaar. U plaatst de camera op statief, neemt de juiste positie in en maakt met behulp van de zelfontspanner of afstandsbediening de mooiste foto's. 

Terug naar de overzichtspagina