Vuurwerk fotograferen

Nu december is begonnen, staat ook Oud en Nieuw weer voor de deur. Het begin van het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk. Niet alleen mooi om te zien, maar ook prachtig om vast te leggen. Hoe maakt u zo'n vuurwerkfoto's nu eigenlijk? Op deze pagina geven wij u een aantal handige tips, zodat u het jaar goed kunt beginnen met mooie en vooral kleurrijke vuurwerkfoto's.

Denk aan de voorbereiding

Voor het fotograferen van vuurwerk is de voorbereiding essentieel. Denk aan verschillende aspecten, zoals de compositie. Om ervoor te zorgen dat de foto precies zo uitpakt als u in gedachten had, is het handig als u vooraf bepaalt waar u de camera opstelt. Let daarbij goed op zaken als een rechte horizon en een 'open' uitzicht. Een ander belangrijk punt van voorbereiding is het instellen van uw camera. Zodra het vuurwerk losbarst, heeft u daar nauwelijks tijd meer voor. U wilt natuurlijk hét moment niet missen! Ook het weer is iets om over na te denken. Vuurwerk zorgt voor rook, wat een waas op uw foto kan veroorzaken. Houd de windrichting dus goed in de gaten!

Speel met de sluitertijd

Om vuurwerk goed vast te leggen kunt u het beste fotograferen met een lange sluitertijd. Een korte sluitertijd bevriest beweging, waardoor u een kort moment vastlegt en niet de luchtreis van de vuurpijl en de daaropvolgende explosie te zien krijgt. Als u kiest voor een langere sluitertijd, wordt het vuurwerk getransformeerd tot kleurrijke slieren en lichtstrepen. De sluitertijd hoeft niet extreem lang te zijn: tussen 1/10 en 3 seconde is voldoende als u afdrukt op het moment vuurwerk ontploft. Om een lichtvlek op de foto te voorkomen, is het belangrijk dat u in de gaten houdt hoeveel vuurwerk er achter elkaar afgestoken wordt. Hoe meer vuurwerk tegelijkertijd, hoe korter de sluitertijd. 

Gebruik een statief

Als u met een statief fotografeert, voorkomt u bewegingsonscherpte. Ook kunt u werken met langere sluitertijden, essentieel voor het maken van een mooie vuurwerkfoto. Ook kunt u, als u gebruik maakt van een statief, uw camera op één positie richten, zodat u op een later moment meerdere foto's over elkaar kunt leggen en meerdere vuurwerkexplosies in één foto kunt tonen. Bent u in het bezit van een draadontspanner? Dan is het aan te raden om ook deze te gebruiken. Het indrukken van de ontspanknop kan namelijk ook een trilling veroorzaken. Heeft u geen statief bij de hand? Maak dan gebruik van een muur of laat uw camera ergens anders op rusten voor extra stabiliteit.

Kies voor een lage ISO-waarde

Als u vuurwerk fotografeert is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden. Vuurwerk geeft fel licht, iets dat je (zeker in combinatie met een langere sluitertijd) uitstekend vast kunt leggen met een lage ISO-waarde. Een hogere ISO-waarde zorgt bovendien voor meer ruis in uw foto's. Ruis is vaak het eerst zichtbaar in donkere gedeeltes, en zeker bij vuurwerkfotografie is een groot deel van de lucht - en dus de foto - donker. 

Handmatig scherpstellen

Omdat het donker is, zal een camera er langer over doen om scherp te stellen op het vuurwerk. Zonde, want daardoor kan het gebeuren dat u net dat ene moment mist. Automatische scherpstelling is in de meeste gevallen dus geen succes. Kies daarom voor handmatige scherpstelling. Stel de overige camera-instellingen ook alvast in, zodat u alleen nog maar scherp hoeft te stellen. Zo mist u geen enkel moment!

Gebruik een groothoeklens

Vuurwerk is onvoorspelbaar. Het is altijd maar de vraag waar en wanneer het precies zal ontploffen. Met een telelens is de kans groot dat u niet precies vastlegt wat u in gedachten had. U kunt daarom beter iets teveel in beeld brengen en op een later moment de foto bijsnijden of 'croppen'. Een groothoekobjectief is de oplossing. Vrijwel elke lens met een brandpuntsafstand onder de 70mm volstaat! 

Creatief met sterretjes

Sterretjes zijn niet alleen leuk voor de kinderen, u kunt er hele leuke effecten mee creëren. Als u de sluitertijd van uw camera langer instelt en de camera op statief plaatst, kunt u zelfs schrijven met licht. Ga vervolgens voor de camera staan met één of meerdere personen, ontsteek de sterretjes en teken letters, cijfers (in spiegelbeeld) of figuurtjes in de lucht. De strepen die u hiermee in de lucht tekent, worden door de camera vastgelegd, wat creatieve beelden oplevert!

Kijk naar de omgeving

Vuurwerk alleen is natuurlijk al prachtig om te fotograferen, maar het effect van vuurwerk op de omgeving is misschien nog wel net zo mooi of zelfs mooier. Kijk dan ook bewust om u heen en zorg dat u een goede positie inneemt. Door de omgeving toe te voegen, wordt het beeld al snel een stuk interessanter om naar te kijken. Is er op de locatie een brug aanwezig? Maak daar dan gebruik van door de spiegeling van het vuurwerk te in het water te fotograferen!

Nabewerking

Uw foto's worden vaak nóg mooier als u ze nabewerkt in Adobe Photoshop of Lightroom. Vooral als u in RAW fotografeert, heeft u veel te winnen. Sommige functies zijn erg handig bij het bewerken van vuurwerkfoto's. Als u de hooglichten verlaagt, brengt u kleur terug in het vuurwerk. Om kruitdampen te verminderen, kunt u het contrast verhogen. In Photoshop of Lightroom CC kunt u ook kiezen voor 'nevel verwijderen'.

 

Welke objectieven zijn geschikt voor vuurwerkfotografie? 

Sony FE 24-105mm F/4.0 G OSS

De Sony FE 24-105mm F/4.0 G OSS is een veelzijdige zoomlens die te gebruiken is met de full frame Sony A7-camera's. Dit zoomobejectief heeft een brandpuntsafstand van 24 tot 105mm en is geschikt voor onder meer landschaps-, portret- en trouwfotografie. Het objectief bestaat uit asferische en extra lage dispersie-glaselementen om kleurafwijkingen en vervormingen tegen te gaan. Zo bent u altijd vezekerd van de hoogste scherpte en helderheid. Bovendien is de lens voorzien van een Nano AR-coating om lensflare en reflecties te minimaliseren. Dit zorgt ervoor dat u ook profiteert van hoog contrast en levensechte kleuren - ook bij minder licht.

 

Sony FE 50mm F/1.4 ZA Zeiss Planar T

De Sony 50mm ZEISS Planar f/1.4 is een standaardlens met hoogwaardige prestaties. Het snelle f/1.4 diafragma zorgt voor uitzonderlijke prestaties bij weinig licht en geeft mogelijkheid om een mooie scherptediepte te creëren. Dankzij het Zeiss Planar optische ontwerp krijgt u beelden nagenoeg zonder vervorming. Het ontwerp heeft een geavanceerde asferisch, asferisch en een extra-low dispersion element waarmee sferische en chromatische aberraties worden geminimaliseerd. En daarbovenop voorkomt de legendarische Zeiss T* anti-reflecterende coating flare en ghosting voor scherpe en heldere beelden. De autofocus is dankzij het Super Sonic Wave Motor (SSM) systeem supersnel. En bij vuurwerk heeft u alles onder controle met de handmatige scherpstelling.

 

Terug naar de overzichtspagina