Fotografeer de mooiste onscherpte en win!

‘Scherpte is een burgerlijk concept’, zei de beroemde Franse straatfotograaf Henri Cartier-Bresson ooit tegen zijn collega Helmut Newton. Deze vermoedde dat de op leeftijd rakende Cartier-Bresson hiermee eigenlijk wilde verdoezelen dat hij zijn Leica niet meer zo stil kon houden als voorheen, maar de uitspraak wordt tegenwoordig vertaald als: een scherpe foto is niet persé een goede foto. Daar kun je over discussiëren, maar vast staat dat de kwaliteit van een foto niet alleen door de scherpte, maar zeker ook door de onscherpte bepaald wordt. Om de kwaliteit van onscherpte draait deze maand onze wedstrijd: wie maakt de foto met de mooiste bokeh? 

Maak kans op één van deze drie toplenzen:

1e prijs:

Sigma 35mm F1.4 ART

Dankzij een hypermodern ontwerp en geavanceerde productietechnieken heeft Sigma de prestaties van dit objectief tot ongekende hoogte weten op te schroeven. De Sigma 35mm F/1.4 DEG HSM ART doet met zijn grote maximale opening van f/1,4 moderne digitale reflexcamera’s pas echt recht. Het is extreem lichtsterk en er ontstaat een voor een groothoekobjectief aangename onscherpte in voor- en achtergrond. Dankzij de grote volle opening van f/1,4 kan je onder de meest uiteenlopende omstandigheden unieke foto’s maken

Sigma 35mm F1.4

2e prijs:

Lensbaby 56mm Velvet F/1.6

De Lensbaby Velvet 56 F/1.6 lens produceert unieke zachte en vloeiende beelden die zeer geschikt zijn voor het maken van expressieve foto's. De zachtheid van de achtergrond kan worden gecontroleerd terwijl de gladde tonaliteit van een soft focus lens blijft. De Lensbaby Velvet 56 is compatibel met een full-frame beeldsensor, maar past ook prima op APS-C camera's. Dankzij het snelle F/1.6 maximale diafragma, blinkt de lens uit in moeilijke lichtomstandigheden: ook als het wat donkerder wordt kunt u uit de hand blijven fotograferen. 

Lensbaby 56mm F/1.6

3e prijs:

Tokina 100mm AT-X F/2.9

De Tokina 100mm F/2.8 AT-X macro 1:1 is een macro-objectief met een levensgrote (1:1) reproductie op 30 centimeter afstand. De lenscoating is ontworpen met de reflectie van de silicium CCD en CMOS sensoren van de huidige digitale spiegelreflexcamera's in gedachten. Hierdoor is de kans op flare en ghosting een stuk kleiner en wordt de foto nog contrastrijker. Het frontelement van de lens draait niet bij het scherpstellen; ideaal bij gebruik van polarisatiefilter. Het objectief produceert een prachtige bokeh.  

Tokina 100mm F/2.9 AT-X

Wat is bokeh precies?

Bokeh is meer dan onscherpte alleen. De term wordt ook gebruikt om de kwaliteit van de onscherpte aan te geven. In het algemeen geldt: hoe rustiger de bokeh, hoe beter. De kwaliteit van de lens speelt hierin een belangrijke rol. Lichtpuntjes - bokehbollen - in de achtergrond worden hierbij vaak als maatstaf gebruikt: hoe ronder en egaler van kleur, hoe beter. Bokeh of achtergrondonscherpte bereikt u het makkelijkst met lichtsterke (prime)objectieven waarvan u het diafragma zo ver mogelijk open zet, bijvoorbeeld op F/1.8 of F/2.8. Als u een minder lichtsterk zoomlobjectief heeft kunt u het beste helemaal inzoomen en ervoor zorgen dat de achtergrond zo ver mogelijk achter het hoofdonderwerp ligt. Nog een tip: hoe dichter u bij uw model of onderwerp gaat staan, hoe onscherper en daarmee hoe rustiger de bokeh in de achtergrond. En let op: bokeh is geen bewegingsonscherpte.     

Ter inspiratie:


Doe mee!

Let op: dit betreft een fotowedstrijd met een juryprijs. Er kan niet gestemd worden. U kunt uw foto's inzenden t/m maandag 31 december. De winnaar wordt in de eerste week van januari bekend gemaakt via Facebook.

 

 

Terug naar de overzichtspagina