How to: mist en dauw fotograferen

De herfst staat niet alleen bekend om zijn mooie kleuren en wisselvallig weer, ook mist en dauw is typisch iets voor de herfst. Voor veel fotografen zijn dit de ingredienten voor een mooie herfst- of landschapsfoto. Op deze pagina leest u dan ook tips en tricks voor het fotograferen van dit bijzondere en mysterieuze weersverschijnsel.

Tips voor mist- en dauwfotografie

Bescherm uw apparatuur

Mist en dauw gaat vaak gepaard met koude ochtenden en een hoop vocht. Niet de beste omstandigheden voor uw camera. Bescherm uw camera door vochtvreters in uw tas te doen en hem goed droog te maken. Daarnaast is het aan te raden om uw camera op temperatuur te laten komen voordat u hem mee de warme woonkamer in neemt. Dit kan in een schuur of in uw hal.

Macro fotografie

Als het mistig is, is het vaak ook windstil. De ideale weersomstandigheden voor een mooie macro foto. Vooral dauwdruppels op spinnenwebben of planten zijn dan extra leuk om te fotograferen. Hier kunt u een macro lens voor gebruiken, maar u kunt ook een converter voor uw telelens gebruiken. Zo hoeft u geen macrolens te kopen, maar kunt u toch macro foto's maken.

Overbelichten

Een mistig landschap is natuurlijk ontzettend grauw en licht. Hierdoor kan het zijn dat uw camera automatisch onderbelicht en de mist in plaats van wit grijzig wordt. Dit kunt u voorkomen door uw belichtingscorrectie handmatig in te stellen en de foto wat te overbelichten. De mist blijft dan op de foto net zo wit als in het echt, wat de foto een stuk interessanter maakt. 

Hou het weerbericht in de gaten

Mist ontstaat door afkoeling van zeer vochtige lucht en blijft meestal niet zo lang hangen. Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Controleer daarom ’s avonds de weersvoorspelling voor de komende ochtend. Zo weet u van te voren al hoeveel kans er is op mist. Buienradar heeft een speciale zichtmeter waarop u kunt zien of en waar de mist is.

Verhul storende elementen

Dat mist het zicht beperkt weten we natuurlijk allemaal. Hoe dikker deze mist is, hoe minder ver u kunt kijken. Een groot voordeel van een dichte mist is dat u storende elementen, zoals gebouwen of een lantaarnpaal, een stuk makkelijker kunt verhullen. Hierdoor kunt u composities fotograferen die eerder niet mooi waren doordat er iets in de weg stond. Ook kan de mist een deel van het storende element verhullen zodat de foto een mysterieus tintje krijgt. Dit is ook op bovenstaande foto, waar het hek deels verdwijnt, goed te zien. 

Vroege vogels

Als u mist en/of dauw wilt fotograferen is het van belang dat u vroeg opstaat. Het liefst nog ver voor zonsopkomt. Dit zijn namelijk de momenten dat de dauwdruppels nog aan de spinnenwebben hangen en er een witte sluier over velden en landschappen hangt. Zodra de zon opkomt is de mist in veel gevallen snel verdwenen. Juist het opkomen van de zon kan een extra dimensie aan uw foto toevoegen, zeker wanneer u in een boomrijk gebied fotografeert. De combinatie van mist, zonlicht en bomen resulteert in mooie lichtstralen, die ook wel zonneharpen genoemd worden.

Terug naar de overzichtspagina