Het is herfst: tijd voor paddenstoelenfotografie

Voor veel natuur- en landschapsfotografen is de herfst het favoriete jaargetijde. Het licht is vaak mooi, de natuur toont zich in zijn allermooiste kleuren. Het bruingouden dek van gevallen bladeren vormt bovendien de ideale ondergrond voor misschien wel de mooiste schimmels die er zijn: paddenstoelen, een geliefd onderwerp bij veel fotografen.

Objectieven

Paddenstoelen kunt u fotograferen met alle soorten objectieven, van groothoek tot tele(zoom). De mooiste resultaten bereikt u echter met een macro-objectief. Deze objectieven zijn zo ontworpen dat ze kleine objecten op ware grootte vast kunnen leggen, zodat u ook de allerkleinste details terug vindt op uw foto. Bij foto’s van paddenstoelen zien we bovendien vaak dat de achtergrond mooi wazig is en de paddenstoel juist scherp en helder. Dit zogeheten bokeh-effect ontstaat door te werken met een grote lensopening (dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/2.8, f/3.5 of f/4.5), waardoor de scherptediepte in de foto beperkt blijft. Dit is iets waar macro-objectieven zich zeer goed voor lenen. Macro-objectieven zijn er al vanaf 35mm. Objectieven met langere brandpuntsafstanden, zoals die van 90mm en 105mm, zijn weliswaar iets duurder, maar ook een stuk veelzijdiger. Ze zijn namelijk ook geschikt voor bijvoorbeeld insectenfotografie; u hoeft niet zo dicht bij uw onderwerp te komen om ze toch ‘groot’ in beeld te krijgen. U kunt bij ons kiezen uit macrolenzen in een range van 35 tot 200mm.

Scherpstellen

Het kan nog wel eens lastig zijn om goed op een paddenstoel scherp te stellen, vooral als u met autofocus fotografeert. Hoe kleiner de paddenstoel, hoe groter de uitdaging. Handmatig scherpstellen werkt vaak beter: u bepaalt dan zelf wat er scherp is in de foto. Op sommige spiegelreflexcamera’s kunt u scherpstellen met de scherptediepteknop ingedrukt, waardoor u meteen ziet wat er in de foto scherp wordt en wat niet. Wat ook kan helpen is om gebruik te maken van het schermpje achterop de camera. U ziet dan veel beter wat u fotografeert. Een beweegbaar scherm voorkomt bovendien dat u op uw buik moet liggen om een paddenstoel goed in beeld te krijgen. In de vaak natte herfst is dat niet bepaald een pretje. Maar als het niet anders kan: neem een vuilniszak mee waar u op kunt liggen. Kijk hier voor nog meer artikelen die het leven van een paddenstoelenfotograaf een stuk aangenamer kunnen maken.

Licht

Licht is vanzelfsprekend erg belangrijk bij het fotograferen van paddenstoelen. Ze groeien vaak op de wat donkerdere plekken in het bos, waar niet altijd voldoende natuurlijk licht voorhanden is. Door een statief te gebruiken, bijvoorbeeld de Leofoto LS324C, voorkomt u bewegingsonscherpte bij gebruik van langere sluitertijden. Gebruik van een zelfontspanner, een draadontspanner of de afstandsbediening (via uw smartphone) sluit bewegingsonscherpte helemaal uit. U kunt er ook voor kiezen een kleine flitser of LED lamp te gebruiken, zoals de Manfrotto pocket LED light ML120. Daarnaast kunt u een een klein reflectiescherm gebruiken om licht op te vangen en het af te buigen naar de plek waar u het wilt hebben. Een kleine LED zaklamp met instelbare lichtbundel biedt ook veel creatieve mogelijkheden.

Tijdstippen

Het tijdstip waarop u paddenstoelen gaat fotograferen, heeft grote invloed op de foto. Hoe later op de dag u eropuit gaat, hoe lichter en contrastrijker het licht wordt, ook in bossen. Paddenstoelen fotograferen kan echter de hele dag door, zeker als het bewolkt is. Zoekt u op heel heldere dagen toch naar een warme uitstraling van uw foto? Zet dan de witbalans op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’. Als u in RAW fotografeert, kunt u met uw fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop ElementsLightroom of Corel Paintshop de kleurtint makkelijk aanpassen. Creativiteit kunt u ook zoeken in het standpunt dat u kiest; fotografeer bijvoorbeeld eens de onderkant van het hoedje van de paddenstoel. Doe het wel voorzichtig! Maar u kunt ook een flesje met water meenemen zodat u zelfs dauwdruppels op de paddenstoel kunt creëren. Kijk op de pagina met herfst tips voor nog meer leuke suggesties!

Terug naar de overzichtspagina