Hulpgids fotobewerking 

Alles wat u moet weten over het bewerken van uw foto's

Wanneer u na een dagje fotograferen of een lange vakantie uw foto’s bekijkt, zult u regelmatig beelden tegenkomen waar nog wat aan te verbeteren valt. Met uw camera valt er al heel wat in te stellen, maar vaak is het nog noodzakelijk om de foto’s na te bewerken. Denk aan het wijzigen van de belichting, het rechtzetten van de horizon en de focus verleggen op bepaalde details.

Het opslaan van foto’s voor bewerking

U heeft de meeste mogelijkheden voor de nabewerking van foto’s worden als u in RAW-formaat fotografeert. Met deze onbewerkte bestanden heeft u namelijk alle informatie in handen om correcties uit te voeren. Wanneer u met JPEG-bestanden werkt, voert de camera namelijk zelf al een aantal handelingen uit, zoals het verscherpen en verkleinen van de foto. De details die hierdoor verloren gaan kunt u, indien de camera over deze mogelijkheid beschikt, met de RAW-optie voorkomen. Wanneer u de foto’s in RAW bekijkt, zult u niet direct de voordelen zien, totdat de foto met slechts enkele handelingen een prachtig resultaat krijgt. Echter bieden bestanden in JPEG-formaat ook genoeg opties om wijzigingen aan te brengen. Zolang het doel blijft om de foto te verbeteren en de geloofwaardigheid in stand te houden, zorgt nabewerking in bijna elk geval voor een beter resultaat.

Aan de slag met fotobewerkingssoftware

Wanneer u aan de slag wilt gaan met het bewerken van foto’s is het aan te raden om geschikte fotobewerkingssoftware in huis te halen. De markt barst inmiddels uit zijn voegen met zowel gratis als betaalde programma’s. Om u een handje op te helpen hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet, opgesplitst in gratis en betaalde software.

Betaalde software


Adobe Photoshop CC

Op het gebied van fotobewerking is Adobe Photoshop niet meer weg te denken. Adobe heeft het programma in de loop der jaren uitgebouwd tot een krachtig en veelzijdig stuk software, waar een eindeloze reeks aan bewerkingsmogelijkheden aan verbonden zijn. Aangezien het programma ook voor designers is ontwikkeld, kent het tal van functies die minder of zelfs niet van toepassing zijn op het bewerken van foto’s. Wanneer u ten volle wilt genieten van alle functionaliteiten dan is het noodzakelijk om er tijd in te investeren. Met behulp van boeken over de functionaliteiten en mogelijkheden van dit programma kunt u bekend raken met de werkomgeving.

Bekijk Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop Lightroom

Om de perfecte ondersteuning te bieden aan de professionele- en amateurfotograaf, heeft Adobe Lightroom in het leven geroepen. Dit stukje software  kent tal van handige functionaliteiten die de kwaliteit van de foto’s naar een hoger niveau kunnen tillen. Denk hierbij aan het instellen van de juiste witbalans, het wijzigen van de contrasten en het selecteren van het kleurbereik. In de overzichtelijke interface van het programma staan alle bewerkingsmogelijkheden netjes onder elkaar met schuifregelaars en filters. Groot voordeel is dat het programma over een bibliotheekmodule beschikt, waarbinnen foto’s eenvoudig gerangschikt kunnen worden. 

Bekijk Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Photoshop Elements

Waar de nadruk van Lightroom ligt op de veelzijdigheid aan bewerkingsmogelijkheden voor de fotograaf, ligt de focus bij Elements op het eenvoudig bewerken, organiseren en delen van foto’s. Voordeel van Elements is dat u in het programma automatisch uw foto’s kunt ordenen en basisbewerkingen kan uitvoeren. Hierdoor bent u minder tijd kwijt aan het gehele bewerkingsproces. Naast de mogelijkheden voor fotobewerking biedt het programma ook genoeg mogelijkheden voor het aanpassen van video’s.

Bekijk Adobe Photoshop Elements

Corel PaintShop Pro

Corel PaintShop Pro: Een goedkoper alternatief voor de verschillende producten van Adobe is het door Corel aangeboden PaintShop Pro. Corel is een speler die net als Adobe al lange tijd actief is binnen de softwarewereld. De bewerkingsmogelijkheden zijn eindeloos en net als bij Photoshop kent het programma een lange leercurve. Met de professionele gereedschappen kunnen details worden hersteld, kleureffecten worden toegekend en lijnen worden rechtgezet.

Bekijk Corel PaintShop Pro

Gratis software


GIMP

Qua bewerkingsmogelijkheden heeft GIMP veel te bieden. Het venster bestaat uit tal van gereedschappen die kunnen worden gebruikt om lagen aan te maken en daarop handelingen uit te voeren. Het rechtzetten van de horizon, het uitvoeren van kleurcorrecties en verwijderen van vlekken; het zijn slechts een aantal van de opties. De professionele uitstraling en logische indeling van het programma maken het overzichtelijk, maar de vele mogelijkheden zorgen er wel voor dat het even duurt voordat alle opties u duidelijk worden.


Irfanview

Staat bekend om de weinige systeemcapaciteit die het programma nodig heeft om bewerkingen uit te voeren. Het programma kan goed omgaan met verschillende bestandsformaten en ondersteunt de meest voorkomende bewerkingsmogelijkheden zoals het aanpassen van de belichting en het contrast, verscherpen van objecten en het roteren van foto’s. De mogelijkheid om wijzigingen uit te voeren op meerdere foto’s tegelijk is in combinatie met de hoge snelheid de beste functie van het programma.


Google foto's

Dit programma (voorheen bekend als Picasa) is een online fotobewerkingsprogramma dat zich focust op bestanden die in de cloud zijn opgeslagen. De opties die door Google worden aangeboden omvatten de basisbewerkingen. Het programma staat vooral bekend om de eenvoud waarmee de foto’s via social media of per mail kunnen worden gedeeld.


Pixlr

Pixlr komt in twee versies: express en editor. Waar de express versie vooral de basisfuncties aanbiedt, staat editor bekend om de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden. Denk hierbij aan het toepassen van filters, aanbrengen van vervormingen en het toevoegen van kleureffecten.


Paint.Net

Wanneer u liever met een alternatief voor GIMP aan de slag gaat dat eenvoudiger in gebruik te nemen is, biedt Paint.Net uitkomst. Het programma beschikt namelijk over tal van handige functies, zoals het uitvoeren van kleurcorrecties en het indelen in lagen, maar is wel eenvoudig in gebruik te nemen. Paint.Net is vrij in te delen met verschillende versleepbare balken.


RawTherapee

Het programma RawTherapee is speciaal ontwikkeld voor het nabewerken van bestanden in RAW-formaat. De overzichtelijke indeling en het werken met schuifjes voor het doen van aanpassingen maakt RawTherapee tot een fijn alternatief in vergelijking met de betaalde varianten.

De mogelijkheden van foto's bewerken

Zelfs als u tijdens het fotograferen al rekening houdt met de belichting, de contrasten en de details, dan nog is het vaak nodig om uw foto’s achteraf te bewerken. Hierdoor kunt u namelijk verschillende veranderingen aanbrengen in de compositie. Wanneer u een geschikt bewerkingsprogramma heeft gekozen wordt het tijd om de foto’s te optimaliseren. Selecteer de volgens u beste foto’s uit uw collectie, waarna er aan de slag kan worden gegaan met het uitvoeren van de wijzigingen.

Een aantal veelgebruikte bewerkingsmogelijkheden:

Zowel een camera als veel fotobewerkingssoftware beschikken over een histogram. In deze grafiek kunt u eenvoudig zien of een foto onder- of overbelicht is. Wanneer de pieken van de grafiek zich aan de linkerkant bevinden, hebben we te maken met een onderbelichte foto, indien aan de rechterkant dan kan deze overbelicht zijn. U kunt meestal al een goede afweging maken door naar de foto te kijken. De belichting kan worden aangepast om bepaalde details uit te lichten of juist donkere schaduwen over het geheel te werpen. In RAW zult u meer ruimte hebben om de belichting bij te stellen, dan wanneer u bestanden in JPG bewerkt.

Kleuren vormen bijna in elke compositie een bepalende rol in de vraag hoe de foto overkomt op het publiek. Door de felheid van kleuren te versterken of te verzwakken, kan de nadruk op bepaalde objecten uit de compositie worden gelegd. Denk aan het versterken van de kleuren van planten en landschappen, maar ook aan het benadrukken van de kleuren in gebouwen bij architectuurfotografie. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de afstelling van het beeldscherm waarop de bewerkingen worden uitgevoerd. Is dit niet goed gekalibreerd, dan kunnen de kleuren afwijken van de werkelijkheid. Door het wijzigen van de kleurverzadiging kunnen kleuren verhelderd worden. Een andere mogelijkheid is om een kleurcompositie om te zetten in zwart-wit.

Hoewel veel camera’s beschikken over een module om het beeldscherm precies horizontaal te houden, komt het vaak genoeg voor dat deze niet helemaal recht staat. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen door het gebruik van een liniaal in bewerkingssoftware. Hierdoor kan er een horizontale lijn worden getrokken en de afbeelding worden geroteerd naar de juiste positie.

Wanneer u fotografeert, zult u in de meeste gevallen al rekening houden met wat er wel en niet in beeld hoeft te komen. Soms is het echter bij een snelle handeling of veelvuldig gebruik zo dat er bepaalde delen in de foto zitten die uit het eindresultaat dienen te worden verwijderd. Door het maken van een uitsnede kunnen deze ongewenste delen van de foto worden verwijderd.

Door de witbalans worden de kleuren in een foto gecorrigeerd op basis van het aanwezige licht in de foto. In sommige gevallen krijgt u hierdoor een waas van blauw of oranje licht op de foto. Met de witbalans kunt u in een foto selecteren welke plekken wit zijn, zodat de software hiermee wijzigingen in de foto kan aanbrengen.

Bij het portretteren van mensen loopt u weleens tegen het probleem aan dat u het rode netvlies achter de pupillen in beeld ziet. Dit mankement kan eenvoudig worden verholpen in de nabewerking. De software beschikken over eenvoudige correctiemogelijkheden.

Door het contrast in een foto te wijzigen wordt het mogelijk om belijning in de foto te verduidelijken en kleuren te versterken. Hierdoor kunnen verschillende delen uit de foto beter worden onderscheiden. De scherpte van de gehele compositie wordt hiermee versterkt.

De besproken mogelijkheden vormen slechts een deel van alle functionaliteiten die fotobewerkingssoftware te bieden hebben. Echter zijn dit de meest voorkomende aanpassingen die fotografen maken tijdens het wijzigen van hun foto’s. Voor meer informatie over alle mogelijkheden en handige voorbeelden en tips kunt u specifieke fotografieboeken aanschaffen.

Bekijk hier al onze fotobewerkingssoftware

 

Bekijk hier al onze boeken over fotobewerking