What's in my bag

Heeft u altijd al willen weten wat er in de tas van een landschapsfotograaf te vinden is? Dan zit u op deze pagina goed! Hier laten we zien wat verschillende professionele landschapsfotografen meenemen als ze op pad gaan. U vindt hieronder een overzicht van de apparatuur van Bas Meelker, Sjoerd van der Wal en Joel Santos terug. 

Bas Meelker

Landschapsfotograaf Bas Meelker stelt dat er op het gebied van apparatuur een aantal dingen erg belangrijk zijn. Dat is bijvoorbeeld een statief. Bas stelt zelfs dat je een landschapsfotograaf zonder statief kunt vergelijken met een auto zonder motor. De camera die Bas gebruikt is de Canon 5DSr. Een full frame camera met een grote sensor waarmee veel details vastgelegd kunnen worden. Naast de camera gebruikt Bas verschillende objectieven. Daarbij kiest hij vaak voor een groothoekobjectief, bijvoorbeeld de Canon EF 16-35mm f/4.0 L. Daarnaast pakt hij regelmatig het Canon EF 24-70mm f/2.8 L objectief erbij. "Dit is een werkpaard waarmee je alles kunt doen. Hij heeft nog een redelijke groothoek op 24mm en ook de bekende brandpunten als 35 en 50mm zitten er ook in." Om het drietal compleet te maken werkt Bas ook veel met een 70-200mm objectief, een medium telelens. Hij gebruikt de f/4.0 variant, omdat deze klein en lichtgewicht is. Ideaal voor een landschapsfotograaf die veel op pad is. 

De accessoires die Bas veel gebruikt zijn een draadontspanner en filters. Het type filter dat Bas het meeste gebruikt is het grijsverloopfilter. "Grijsverloopfilters houden licht tegen waar je licht tegen wilt houden en ze laten licht door waar je licht door wilt laten. Ik denk dat ik 90 procent van de foto's die ik heb gemaakt niet heb kunnen maken zonder een grijsverloopfilter." Bas gebruikt de Master Series van Benro. Hij heeft in samenwerking met Benro ook zijn eigen filter kit ontworpen. 

Een overzicht van de camera('s) en objectieven van Bas Meelker


Sjoerd van der Wal

Allround fotograaf Sjoerd van der Wal heeft een voorliefde voor landschapsfotografie en gaat graag op pad om mooie natuur- en landschapsfoto's te maken. Hij fotografeert met de Nikon D850 en maakt gebruik van verschillende objectieven. Zo noemt hij de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8 G ED, de AF-S 20mm f/1.8G ED FX en de 16-35mm . "De 16-35mm heeft als voordeel dat er normale filters op kunnen. Ook vind ik de korte scherpstelafstand fijn, omdat je daardoor groothoek/macro landschapsfoto's mee maken." Als algemene lens gebruikt Sjoerd de AF-S 24-70mm VR f/2.8E ED die over de hele linie een goed bereik heeft. Als hij een lichtsterk objectief nodig heeft, pakt Sjoerd de AF-S 50mm f/1.4G erbij. Ook gebruikt hij het AF-S 60mm f/2.8G ED macro objectief en tot slot pakt hij de 70-200mm erbij als telelens.

Een overzicht van de camera en objectieven van Sjoerd van der Wal


Joel Santos

Reis- en landschapsfotograaf Joel Santos maakt gebruik van twee camera's: de Canon 5D mark IV en de Canon 5DSr. De Canon 5D mark IV mocht hij als één van de eersten testen en hij was direct onder de indruk van de details, het verhoogde dynamisch bereik en de vele andere features. De objectieven die hij altijd meeneemt zijn de Canon EF 11-24mm f/4L, de EF 24-70mm f/2.8 II L en de EF 100-400mm II L. Als hij niet te zwaar bepakt op pad wil gaan, wisselt hij de 11-24mm voor het 16-35mm f/4 L IS objectief en de 100-400mm II L voor de nieuwe EF 70-200mm f/4 L IS USM II. Meer recent pakt hij ook regelmatig de Canon EOS M50 erbij. "Deze camera is extreem lichtgewicht en kan bovendien in 4K kwaliteit filmen, waardoor ik geen kwaliteit verlies. Met een adapter kan ik bovendien gebruik maken van al mijn EF objectieven."

Naast camera en objectieven neemt Joel Santos ook altijd zijn statief mee, een Manfrotto Elements of Benro Flat Travel statief. Daarnaast gebruikt hij verschillende ND en polarisatiefilters van Lee. Al die apparatuur moet natuurlijk wel ergens in opgeborgen worden. Dit doet Joel in een Lowepro Whistler 450 AW en een Lowepro Flipside Trek BP 350 of 450 AW. 

Voor zijn droneshots gebruikt Joel de Phantom IV Pro Plus, Mavic Pro, Mavic Air en Inspire 1 met Zenmuse X5 (allen van DJI).

Een overzicht van de apparatuur van Joel Santos

 

Terug naar de overzichtspagina