Fotografeer het Noorderlicht met Ole Salomonsen

Sony Europe Imaging Ambassadeur fotografeert ijskoude landschappen met de Sony A7 serie!


Ole Salomonsen is een aurorafotograaf die altijd geïnteresseerd is geweest in technologie en fotografie. In 2008 heeft hij een aantal foto's gemaakt van het Noorderlicht en deze zijn zelfs door Britse kranten gepubliceerd. De aandacht die zijn foto's kreeg en de emoties die het noorderlicht bij mensen losmaakt vond hij inspirerend en zo is hij gefascineerd geraakt door dit fenomeen.

Ole heeft deze fascinatie met het Noorderlicht altijd al gehad. Hij is in het hoge noorden opgegroeid waardoor het voor hem eigenlijk niet zo bijzonder meer was. Totdat hij zag wat voor impact het Noorderlicht op mensen heeft die er nog nooit zijn geweest. Ole zag dat vele mensen emotioneel werden bij het zien van het poollicht en dit was voor hem een openbaring. Zijn fascinatie voor dit fenomeen is sindsdien alleen maar groter geworden.

 

"Je raakt nooit uitgekeken op de Noorderlichten, zelfs al heb je er honderden gezien. Ze hebben allemaal een andere intensiteit, kleur, snelheid enzovoort. Je wilt er geen enkele missen. Binnen de fotografie is aurorafotografie eigenlijk een categorie op zich. Voor sommige mensen is het meer gerelateerd aan astrofotografie en voor anderen weer meer aan landschapsfotografie, waarbij het Noorderlicht deel uitmaakt van het decor. Ik voel meer voor het laatste.'' - Ole Salomonsen.

Normaal heb je bij landschapsfotografie ruim de tijd om alles goed voor te bereiden en rustig op zoek te gaan naar de perfecte compositie en de stand van de zon. Bij aurorafotografie weet je nooit of het licht meewerkt. Je kunt een mooie composite verzinnen, en dan tevergeefs wachten tot er een Noorderlicht verschijnt. Je moet veel geduld hebben en blijven wachten op het Noorderlicht en vaak snel een compositie maken. Dit maak het juist ook leuk en spannend om het Noorderlicht te fotograferen.

 

De apparatuur van Ole Salomonsen

De technologische ontwikkeling heeft een grote impact gehad op aurorafotografie. Met alle camera's kan je al prima foto's maken van het noorderlicht, ook met de goedkopere camera's, maar het hoogste niveau bereik je met de snelste lenzen en de beste sensoren. Om deze reden is Ole bij Sony terrecht gekomen. Dankzij het grote dynamische bereik kan kan Ole meer details uit de schaduw halen. Om alle prachtige kleuren van het poollicht vast te leggen heb je die al deze kleuren kan reproduceren. Ole Salomonsen maakt gebruik van camera's uit de Sony A7 serie. Deze systeemcamera's bieden heb een hoge resolutie, full frame sensoren en een groot dynamisch bereik.

Sony A7 mark II

De Sony A7 Mark II is uitgerust met een 5-assige SteadyShot INSIDE beeldstabilisatie met 4,5 stops compensatie voor pitch, yaw, horizontale verschuiving, verticale verschuiving en roll. De A7 Mark II beschikt ook over een vocht- en stofbestendig ontwerp met een behuizing van magnesiumlegering en een meer robuuste lensvatting. De 24,3 Megapixel sensor zorgt voor hoge resolutie beelden om prachtige beelden te kunnen maken.

Bekijk de Sony A7 mark II hier!

Sony A7R mark II

De Sony A7R mark II beschikt over een 42,4 megapixel Exmor R back-illuminated CMOS sensor met 5-assige beeldstabilisatie. Dit sensorontwerp verbetert de prestaties bij weinig licht en versnelt de data in het gehele systeem. Dit resulteert in hoge resolutie foto's en UHD 4K-video opname. Door de BIONZ X-beeldprocessor kunnen deze beelden worden geproduceerd bij ISO gevoeligheden tot 102.4000 en in een continu snelheid van 5bps. 

Bekijk de Sony A7R mark II hier!

Sony A7S mark II

De Sony A7S mark II biedt een indrukwekkende mix van gevoeligheid, dynamisch bereik, resolutie en snelheid om van een veelzijdige multimedia workflow te profiteren. Hij is uitgerust met een full frame 12,2 Megapixel Exmor CMOS-sensor en is in staat om UHD 4K-opname op 30 fps te maken met volledige pixel-uitlezing evenals 1080p-opname tot 120fps. De X BIONZ beeldprocessor en de sensor zorgen voor een uitgebreide gevoeligheid van ISO 409.600.

Bekijk de Sony A7S mark II hier!

Sony FE 16-35mm f/2.8 GM

De Sony FE 16-35mm F/2.8 GM is een compacte, snelle en flexibele premium groothoek zoomlens met een extreem hoge resolutie van hoek tot hoek. Dankzij het constante maximale diafragma van f/2.8 biedt deze lens consistente prestaties over het gehele zoombereik en is het geschikt voor het werken met weinig licht. Hij beschikt over een rond diafragma met 11 bladen voor prachtige vervagingseffecten. Twee XA elementen zorgen voor een lage vervorming en vloeiende bokeh.

Bekijk de Sony 16-35mm f/2.8 GM!

Sony FE 16-35mm f/4.0

De Sony FE 16-35mm F/4.0 is een groothoekzoom objecfitef met een ZEISS Vario-Tessar lens. Hij biedt uitstekende prestaties in een compact en lichtgewicht ontwerp. Deze lens is ideaal te gebruiken voor landschapsfotografie, dankzij het veelzijdige zoombereik en de ingebouwde optische beeldstabilisatie. Met een vast f/4 diafragma heeft u alle controle over de scherptediepte. De antireflecterende T*-coating van ZEISS beperkt schittering.

Bekijk de Sony 16-35mm f/4.0!

Terug naar de overzichtspagina