Toe aan iets anders?

Benader landschapsfotografie eens vanuit een ander perspectief!

Landschapsfotografie bestaat in allerlei vormen. Toch kennen landschapsfoto's over het algemeen wel gelijkenissen. Vaak staat kleur centraal en is er een groothoekobjectief gebruikt om een zo groot mogelijk gebied op de foto te krijgen. Binnen landschapsfotografie zijn er echter veel meer mogelijkheden. Ga eens voor een verrassende invalshoek of kies voor een ander perspectief. Heeft u bijvoorbeeld al eens overwogen om uw landschapsfoto's in zwart/wit te schieten of om vanuit de lucht te werk te gaan? Op deze pagina lichten we vier verrassende perspectieven voor landschapsfotografie uit.

 

1. Landschappen vanuit de lucht

We weten allemaal dat een boom groter lijkt wanneer u deze vanuit een laag perspectief fotografeert en dat u zich voor een mooi overzichtsshot juist beter iets boven uw onderwerp kunt bevinden. Maar waar veel fotografen geen rekening mee houden is dat landschappen er vanuit de lucht weer heel anders uitzien. Beschikt u over een drone? Dan is het zeker de moeite waard om dit perspectief eens te proberen bij landschapsfotografie.

Drones beschikken over een kleine camera waarmee u foto's of - in de meeste gevallen 4K - video's kunt maken. Het bekendste drone merk is DJI en deze drones kunt u heel makkelijk vanaf uw smartphone bedienen. Net als bij een camera kunt u belangrijke instellingen als de ISO, sluitertijd en het diafragma eenvoudig controleren. Het vliegen zelf vergt wel even wat oefening. U bestuurt de drone immers met joysticks en dient er rekening mee te houden dat u geen objecten raakt en dat uw beelden zo vloeiend mogelijk zijn. Ook belangrijk: de vliegduur van een drone is zeer beperkt (zo'n 20 minuten) dus bedenk vooraf wat u in die tijd wilt fotograferen. De voorbereiding is in dit geval het halve werk.


Aanbevolen apparatuur:

 

DJI Mavic Air

Klik hier!

 

DJI Mavic Air Part 1 Intelligent Flight Battery

Klik hier!

 

Polar Pro DJI Mavic Air Soft Case

Klik hier!

 

PGYTech Accessoires Mavic Air

Klik hier!

 

2. Gebruik mist voor een mysterieus effect

Vooral als u op de vroege ochtend gaat fotograferen kunt u nog wel eens last hebben van flinke mistbanken. Ook de Nederlandse herfst hult zich regelmatig in een dikke mist. Laat u hier niet door tegenhouden, maar gebruik deze mist juist om een mysterieus effect in uw foto's te krijgen. Mist lijkt op het eerste gezicht misschien een groot obstakel, maar is dus ook erg goed te gebruiken bij het fotograferen.

Natuurlijk dient u wel met een aantal dingen rekening te houden wanneer u in de mist gaat fotograferen. Omdat er bij mist vaak weinig licht aanwezig is, is het aan te raden een statief mee te nemen. Vooral wanneer u bijvoorbeeld in een bos wilt fotograferen, is een statief onmisbaar wanneer u met een langere sluitertijd wilt fotograferen. Om te voorkomen dat uw foto onderbelicht is, kunt u het best wat belichtingscompensatie toevoegen. Met het histogram kunt u de belichting precies controleren. Automatisch scherpstellen is niet aan te raden bij het maken van mistfoto's. Kies dus altijd voor handmatige scherpstelling.

Tenslotte zijn er nog wat praktische zaken om in uw achterhoofd te houden. Mist is natuurlijk niets meer dan kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor loopt u het risico dat er waterdruppeltjes op uw camera of lens terecht komen. Neem altijd schoonmaakmateriaal mee om dit te verwijderen. Ook dient u er rekening mee te houden dat u uw camera niet direct op een warme plek legt om hem even te laten acclimatiseren.

Aanbevolen apparatuur:

 

Canon 5Ds R

Klik hier!

 

Canon 70-200mm F/2.8L IS II USM

Klik hier!

 

Rollei C5i Titanium Statief

Klik hier!

 

Benro Bas Meelker Filterkit

Klik hier!

 

Lowepro Flipside 200 AW II

Klik hier!

 

3. Ga in plaats van voor kleur voor zwart/wit

Eén van de aantrekkelijkste factoren bij landschapsfoto's, is de kleur. Het groene gras, de mooie felgekleurde bloemen of paarse lavendel roepen direct een gevoel op. Kiezen voor zwart/witte landschapsfoto's is dan ook totaal niet voor de hand liggend. Toch kunt u zonder kleur misschien wel nóg beter die dreigende lucht vastleggen en komen contrasten nog beter uit als u alleen zwart, wit en grijstinten in uw foto heeft.

Omdat zwart/wit foto's geen kleur bevatten, moet u er op een andere manier voor zorgen dat mensen direct naar uw foto toegetrokken worden. Een van de voornaamste manieren om dit te doen, is door rekening te houden met de compositie. Zorg ervoor dat er één onderwerp of bijvoorbeeld een bepaalde textuur centraal staat. Ook kunt u goed gebruik maken van zonlicht in uw foto's. Door bijvoorbeeld met tegenlicht te fotograferen kunt u prachtige effecten bereiken. Zorg er hierbij wel voor dat de contrasten in uw foto niet te groot worden. 

Een van de meest gebruikte accessoires bij landschapsfotografie is filters. Zeker wanneer u in zwart/wit wilt fotograferen zijn filters onmisbaar. Gebruik bijvoorbeeld een polarisatiefilter om reflecties uit uw beelden te verwijderen of een grijsverloopfilter om nog meer controle over het contrast te hebben. Een normaal grijsfilter helpt u om mooie effecten te creëren als u bijvoorbeeld fotografeert met een langere sluitertijd.

 

Aanbevolen apparatuur:

 

Sony A7 mark III

Klik hier!

 

Sony 16-35mm F/2.8 GM

Klik hier!

 

Gitzo GT2931EX Tripod

Klik hier!

 

Hoya Polarisatie Circ. Slim Filter

Klik hier!

 

NiSi V5 Pro Filterkit + Landscape CPL

Klik hier!

 

4. Kies voor minimalisme in uw landschapsfoto

Minimalisme is misschien niet het eerste woord dat in u opkomt wanneer u denkt aan landschapsfotografie. Associaties met landschapsfotografie zijn toch vaak vrolijkheid, kleur en leven.  Toch kan een landschapsfoto ook een heel treurig of leeg gevoel oproepen. Minimalistische landschapsfoto's stellen één onderwerp centraal in een verder lege of kale omgeving. Voor landschapsfotografen is het een leuke uitdaging om ook eens op deze manier naar landschapsfotografie te kijken.

Om het gevoel van leegte te versterken, zijn minimalistische landschapsfoto's vaak in zwart/wit bewerkt, maar dat is absoluut geen vereiste. Het minimalisme kan bijvoorbeeld ook blijken uit een bepaalde symmetrie in uw foto. Het duurt misschien even voordat u het perfecte onderwerp gevonden hebt. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, hoeft u zeker niet op zoek te gaan naar die ene afgelegen boom of naar een verlaten hutje op de hei. Ook met filters kunt u veel bereiken. Kies bijvoorbeeld voor een ND-filter en voor een lange sluitertijd om bepaalde onderwerpen in de omgeving weg te vagen.

Aanbevolen apparatuur:

 

Sigma 12-24mm F/4.0 ART DG HSM

Klik hier!

 

Cokin Gradual ND Kit

Klik hier!

 

Caruba lenspen

Klik hier!

 

Sirui N-2204X Universal Statief

Klik hier!

Terug naar de overzichtspagina