Lente activiteiten bij FOKA

Binnen het thema lente worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Volg bijvoorbeeld een lezing over macrofotografie of ga aan de slag in de praktijk met een workshop op locatie. Ga bijvoorbeeld mee met Eugene Kitsios naar de Drentsche Aa of ga op pad met Rob van Kralingen in Elzen. 

Workshop macro Drentsche Aa | Productdemonstratie LensbabyWorkshop macro de Elzen | Lezing macrofotografie

Workshop uitgelicht

Macrofotografie in de Drentsche Aa met Eugene Kitsios

Over Eugene

Eugene Kitsios is een 26-jarige fotograaf uit Groningen. Zolang hij zich kan herinneren heeft Eugene een passie voor de natuur en vond hij het van jongs af aan al geweldig om door de bossen en heidevelden te lopen. Na zijn studie in ecologie en mariene biologie besloot hij zijn droom te volgen om natuurfotograaf te worden.

Eugene keek altijd erg op tegen mensen die goed konden tekenen en vond het jammer dat hij dit zelf niet goed kon. Op zijn 16e kocht hij een compactcamera en begon hij met fotograferen.

"Al snel ontdekte ik dat fotograferen ook een vorm van ‘tekenen’ is en kon ik eindelijk mijn creativiteit hierin kwijt. Een hobby werd al snel een passie en met de jaren is deze passie alleen maar gegroeid."

Kun je iets meer vertellen over je werk en werkwijze?

Het is voor mij belangrijk dat een foto een bepaald verhaal, gevoel of emotie naar voren brengt. Wil ik dat de foto emotie overbrengt, een verhaal vertelt of wordt het een combinatie van beide? Als ik op locatie ben, stel ik mezelf deze vragen al voordat ik de camera uit de tas haal. Dit is voor mij cruciaal, anders begin ik met schieten voordat ik precies weet wat ik met mijn foto’s wil overbrengen.

Helpt je ecologische achtergrond je bij je fotografie?

Jazeker. Vooral bij het fotograferen van dieren helpt dit mij. Voordat ik op locatie ben, komt er behoorlijk wat onderzoek aan pas. Waar komt het dier voor? Wat wil ik vastleggen? Welke periode van het jaar is het ‘beste’ met betrekking tot fotografie? Wat zijn de risico’s? Wat is de rol van dit dier in het ecosysteem? Is het een solitair of een sociaal dier en hoe wil ik het dier vastleggen? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen die ik mezelf stel. Ook al is mijn ecologische achtergrond niet cruciaal hiervoor, de wetenschappelijke denkwijze helpt mij wel bij het plannen van een shoot.

Je foto’s zijn meerdere malen bekroond met een award. Op welke prestatie ben je het meest trots?

Het meest trots ben ik op mijn foto van een groep jagende dolfijnen in de Bahama’s. Deze foto was in 2017 een finalist in de Sony World Photography Awards (categorie Open Wildlife) en een finalist in de BigPicture Natural World Photography Competition (categorie Aquatic Life). Dit was een unieke situatie. De dolfijnen waren met behulp van echolocatie het zand op de bodem aan het scannen en hun prooi aan het lokaliseren. Op een bepaald moment werkten ze samen en ‘stonden’ ze allemaal verticaal met hun snuit in het zand. Ik zwom toen rustig naar ze toe, ademde diep in en nam een duik richting de bodem waarna ik rustig dichter naar ze toe zwom. De dolfijnen accepteerden mijn aanwezigheid. Aangezien ik maar 1-2 minuten de tijd had voordat ik weer naar het wateroppervlak moest, begon ik al snel met fotograferen. Eenmaal weer boven water wist ik dat ik een unieke situatie had weten vast te leggen. De rest van de dag was ik euforisch.

Hoe ben je bij de Fotoreisspecialist terecht gekomen?

Na drie jaar in het buitenland gewoond te hebben en redelijk wat gereisd te hebben, vond ik het tijd om weer terug te keren naar Nederland. Ik wist dat ik door wilde gaan met fotografie en had in het verleden al contact gehad met Fotoreisspecialist. Mensen meenemen naar prachtige locaties en hen helpen met het vastleggen van de natuur is iets waar ik gelukkig van word. Na een fijn gesprek merkten we allemaal dat het goed klikte en kon ik al snel aan de slag.

Welke reizen en workshops doe je allemaal en heb je een favoriet?

Ik geef workshops in natuur-, landschaps- en macrofotografie, cursussen nabewerking en begeleid fotoreizen (o.a. door Andalusië en IJsland). Toch heb ik een zwak voor Schotland. Mijn ouders hebben daar vijf jaar gewoond, dus was ik regelmatig op bezoek (uiteraard met de camera). Hierdoor heb ik in de loop der tijd veel mooie en serene plekjes weten te ontdekken. Als ik met onze deelnemers naar Schotland ga, voelt het eigenlijk alsof ik ze een stukje van mijn ‘thuis’ laat zien.

Waar zou je nog eens heen willen reizen?

Eigenlijk te veel locaties om op te noemen! Bovenaan de lijst staat Afrika, voor het fotograferen van leeuwen in hun natuurlijke habitat. Ook Alaska/Canada staat hoog op het lijstje, voor het fotograferen van wolven.

Wat vind je het leukst aan het begeleiden van fotoreizen en workshops?

Het leukste vind ik dat ik mijn passie voor fotografie met mensen kan delen en mensen kan helpen om een stukje verder te komen. Vaak is het voor mij belangrijker dat men een bepaalde werkwijze aanleert, dan het opdoen van technische kennis. Als ik na afloop van een workshop of reis zie dat de deelnemers blij zijn met wat ze geleerd hebben, geeft dit een enorm fijn gevoel.

Kun je iets meer over de workshop macrofotografie in de Drentsche AA vertellen?

Tijdens de workshop brengen we een bezoek aan een groot heidegebied. Het gebied is erg divers qua flora en fauna en dat maakt het zo geschikt voor deze workshop. Verschillende vlindersoorten, zeldzame plantensoorten en reptielen als heidekikkers, adders en hagedissen komen hier allemaal voor. Kortom: een juweel voor de macrofotograaf!

Wat vind je leuk en minder leuk aan macrofotografie?

Een onderwerp zoals een insect kan voor ons erg klein en niet zo bijzonder ogen, maar als je met een macrolens dichtbij deze dieren staat gaat er een wereld voor je open. Opeens heeft hetzelfde onderwerp talloze kleuren en patronen en is het eigenlijk een levend kunstwerk. Dit is hetgeen wat ik zo leuk vind aan macrofotografie. Minder leuk is wanneer je erg lang bezig bent met het benaderen van bijvoorbeeld een bepaalde vlinder en deze nét op het laatste moment wegvliegt. Maar goed, dat hoort er natuurlijk bij.

Tip van Eugene

"Zorg dat je met macrofotografie je onderwerp haaks op de camera houdt. Als je dit niet doet en bijvoorbeeld een vlinder fotografeert, zul je merken dat bepaalde gedeeltes van de vlinder niet scherp ogen, omdat ze net buiten het scherptedieptevlak vallen. Als je buiten fotografeert is het belangrijk om rekening te houden met de wind. Probeer pas te fotograferen wanneer het effect van de wind minimaal is. Wanneer je dieren benadert: doe dit zo rustig mogelijk en met zo min mogelijk bewegingen. Vaak worden mensen te enthousiast, maar schrikken de dieren hier juist van. Dus: neem de tijd!"

Meer werk van Eugene zien? Bekijk dan zijn website

 

Macrofotografie in de Drentsche AA met Eugene Kitsios

Zaterdag 21 april - 10:00 - 15:00 uur - Drentsche Aa

Wilt u in de praktijk aan de slag met macrofotografie? Volg dan eens een workshop op locatie, bijvoorbeeld de Drentsche Aa. Tijdens deze workshop maakt u kennis met alle verschillende facetten van macrofotografie. Er wordt aandacht besteed aan verschillende technische onderdelen als dichtbij focussen, functionele onscherpte en scherptediepte. Ook leert meer over het inzetten van handige hulpstukken om uw onderwerp zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Deze workshop wordt gegeven door natuur- en wildlifefotograaf Eugene Kitsios. 

Bekijk de workshop macrofotografie Drentsche Aa

 

Productdemonstratie Lentefoto's met Lensbaby 

Zaterdag 21 april - 10:00 - 15:00 uur - Superstore Leeuwarden

Zaterdag 21 april zal er een productdemonstratie van Lensbaby plaatsvinden in onze Superstore in Leeuwarden. Jeanet Groenewoud van Colors of Nature zal meer vertellen over haar ervaringen met Lensbaby objectieven en toont haar werk dat o.a. bestaat uit dromerige lente- en macrofoto's. Natuurlijk kunt u tijdens deze productdemo ook zelf de verschillende Lensbaby objectieven als de Velvet, Twist en de nieuwe Burnside uitproberen. Zo kunt u kennismaken met de creatieve mogelijkheden van dit merk.

Bekijk de productdemonstratie Lensbaby

 

Macrofotografie in de Elzen met Rob van Kralingen

Woensdag 2 mei - 10:00 - 15:00 uur - Dordrecht

In deze workshop macrofotografie gaat u op pad in de Elzen, een aangelegd bos aan de rand van Dordrecht. In het voorjaar vindt u er vele insecten, bloemen en planten. Tijdens de workshop wandelen we door dit gebied met sloten, riet en bos om op een ontspannen wijze alle facetten van macrofotografie uit te proberen. De workshop wordt begeleid door Rob van Kralingen. In de workshop laat hij u zien hoe u verschillende technieken op het gebied van macrofotografie (van dichtbij focussen, functionele onscherpte en scherptediepte) in de praktijk brengt. 

Bekijk de workshop macrofotografie de Elzen

 

Volg een gratis lezing macrofotografie

Zaterdag 7 april - 10:30 - 12:00 uur - Superstore Breda - Met Paul Matthijssen 
Zaterdag 14 april - 10:30 - 12:00 uur - Superstore Zwolle - Met Erwin Flohr
Woensdag 25 april - 19:30 - 21:30 uur - Superstore Rotterdam - Met Frank Jordan

Om te vieren dat het macroseizoen eindelijk écht is begonnen zullen er een aantal lezingen macrofotografie geveven worden in onze Superstores. In deze lezing zullen er verschillende macrotheorieën besproken worden en wordt er dieper ingegaan op de apparatuur en accessoires die u het beste kunt gebruiken bij macrofotografie. Ook krijgt u allerlei tips en tricks voor de mooiste resultaten. 

 

Terug naar de overzichtspagina