Snapseed: de veelzijdige mobiele fotobewerker

"Plotseling realiseerde ik me dat ik Photoshop al weken niet had gebruikt. Ik deed alles op Snapseed,’’ zou een fotograaf ooit gezegd hebben. Hij overdreef misschien een beetje, maar de uitspraak zegt alles over de kracht en de veelzijdigheid van dit gratis fotobewerkingsprogramma voor smartphones en tablets.

Snapseed is van Google, maar werd begin deze eeuw ontwikkeld door Nik software van Nikon. De app is verkrijgbaar voor iOS en Android. Met Snapseed kunt u alles aan uw foto’s aanpassen. Denk niet alleen aan standaardbewerkingen, zoals meer of minder contrast, verzadiging, helderheid en dergelijke, maar ook draaien, rechtzetten, croppen en verscherpen zijn mogelijk. En dat allemaal met uw vingertop. Zelfs plaatselijke bewerkingen kunnen: Snapseed heeft een aanpassingspenseel. En u kunt steeds zien wat het verschil is tussen uw foto voor en na de bewerking. Iedere stap kan bovendien weer ongedaan gemaakt worden.


Heel handig, want werken met Snapseed is verslavend: je blijft aan de gang en voor u het weet is uw foto onherkenbaar. Een overbodige bewerking is gelukkig zó teruggedraaid. Natuurlijk heeft het programma ook kant en klare filters. Zwart-wit is daarvan nog de eenvoudigste, maar er is bijvoorbeeld ook Glamour Glow, voor portretfoto’s voor een klassieke glamour-uitstraling. Of Tooncontrast, waarbij u na aanpassingen schaduwen en hooglichten kunt ‘beschermen’, door ze respectievelijk donkerder en lichter te maken. U behoudt dus details in de lichte en in de donkere delen van uw foto nadat u ze bewerkt heeft. Belangrijk: die beeldinfo moet dan wel in het originele bestand aanwezig zijn: Snapseed kan van een witte luchtpartij geen blauwe maken.


Heel handig, want werken met Snapseed is net als het eten van Engelse drop: je kan er heel veel van op, maar ineens is het teveel. Misselijkheid draait u niet even terug, een overbodige bewerking in Snapseed gelukkig wel. Natuurlijk heeft het programma ook kant en klare filters. Zwart-wit is daarvan nog de eenvoudigste, maar er is bijvoorbeeld ook Glamour Glow, voor portretfoto’s voor een klassieke glamour-uitstraling. Of Tooncontrast, waarbij u na aanpassingen schaduwen en hooglichten kunt ‘beschermen’, door ze respectievelijk donkerder en lichter te maken. U behoudt dus details in de lichte en in de donkere delen van uw foto nadat u ze bewerkt heeft. Belangrijk: die beeldinfo moet dan wel in het originele bestand aanwezig zijn: Snapseed kan van een witte luchtpartij geen blauwe maken.


Heel handig, want werken met Snapseed is net als het eten van Engelse drop: je kan er heel veel van op, maar ineens is het teveel. Misselijkheid draait u niet even terug, een overbodige bewerking in Snapseed gelukkig wel. Natuurlijk heeft het programma ook kant-en-klare filters. Zwart-wit is daarvan nog de eenvoudigste, maar er is bijvoorbeeld ook Glamour Glow, voor portretfoto’s voor een klassieke glamour-uitstraling. Of Tooncontrast, waarbij u na aanpassingen schaduwen en hooglichten kunt ‘beschermen’, door ze respectievelijk donkerder en lichter te maken. U behoudt dus details in de lichte en in de donkere delen van uw foto nadat u ze bewerkt heeft. Belangrijk: die beeldinfo moet dan wel in het originele bestand aanwezig zijn: Snapseed kan van een witte luchtpartij geen blauwe maken.

Terug naar de overzichtspagina