Op pad met het Nikon 180-400mm objectief

Begin dit jaar heeft Nikon een nieuw telezoomobjectief gelanceerd: de AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR. Dit objectief is dankzij het veelzijdige zoombereik en ingebouwde 1.4 teleconverter uitermate geschikt voor sportfotografie. Sportfotograaf Soenar Chamid testte het objectief uit tijdens de Rotterdamse marathon en deelt zijn bevindingen in onderstaande video.

Bekijk de video

 

Over Soenar Chamid 

Soenar Chamid (1954) is een gepassioneerd sportfotograaf uit Almere. Voordat hij begon met fotograferen was hij een groot schaatstalent. In 1974 deed hij zelfs mee aan het WK voor junioren, dat plaatsvond in Cortina d'Ampezzo. Zijn passie voor sportfotografie ontdekte hij na een blessure. Soenar heeft achttien keer de Olympische Spelen bezocht. Dit omschrijft hij als het gouden randje van de sportfotografie. Zijn favoriete momenten waren Sydney en Athene met Pieter van den Hoogenband, maar ook Vancouver met Nicolien Sauerbreij vond hij speciaal. Op dit moment bezoekt Soenar nog steeds elke week talloze nationale en internationale sportevenementen en levert hij foto's aan dagbladen, tijdschriften, uitgeverijen, sportbonden en reclamebureaus. 

Soenar is zeer gefocust tijdens de wedstrijden en is continu bezig met het maken van die ene bijzondere foto. Tijd om te genieten van de wedstrijden heeft hij niet. Genieten doet hij van de ontlading bij sporters na een topprestatie. Zijn werk is te omschrijven als een dagboek van de mondiale topsport. De gemêleerde samenstelling van zijn afnemers bepaalt voor een groot gedeelte de manier waarop hij fotografeert.

"Ik schiet veel actiefoto's van sporters op beslissende momenten: close-ups, emotie. Daarnaast probeer ik momenten vast te leggen die illustratief zijn voor de sport, maar waarbij de sporters ondergeschikt zijn aan het beeld. Daarbij staat de bruikbaarheid t.b.v. brochures en advertentiemogelijkheden voorop."

Soenar onderscheidt zich van andere fotografen door de keuze van zijn camerastandpunt, de vakkundige afwerking van zijn digitale beeld, de archivering van zijn beelden en het gebruik maken van een netwerk van afnemers. Deze combinatie van vaardigheden heeft hij zich de afgelopen 40 jaar eigen gemaakt. 

"Hoe fraai de digitale techniek ook is, je hebt ervaring en feeling nodig om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken."


De foto's van Soenar

Hieronder is een selectie van de foto's die Soenar gemaakt heeft tijdens de Rotterdamse marathon toegevoegd. Alle foto's zijn gemaakt met het Nikon 180-400mm objectief.