Activiteiten

Zowel straat- als architectuurfotografie leent zich perfect voor het organiseren van activiteiten. En dat is dan ook precies wat we bij FOKA doen! Zo kunt u deze maand bijvoorbeeld een lezing tilt-shift architectuurfotografie van Tony Vingerhoets volgen. Liever de straat op? Ga dan mee met de Leica City Experience, waarbij u op pad gaat om de stad te ontdekken.

Lezing tilt-shift architectuurfotografie met Tony Vingerhoets

Zaterdag 8 september - 10:00 - 12:00 uur - Kamera Express Superstore Utrecht

Inschrijven

   

Wilt u meer weten over architectuurfotografie en in het bijzonder tilt-shift fotografie? Kom dan zaterdag 8 september naar de lezing van Tony Vingerhoets. In de lezing wordt aandacht besteed aan het Scheimpflug-principe, ook wel de basis voor tilt-shift fotografie genoemd. Het Scheimpflug-principe beschrijft de ligging van het scherptevlak bij een optische afbeelding. Zo kunnen objecten die niet parallel aan het beeldvlak lopen toch scherp weergegeven worden. Omgekeerd kan onscherpte worden gecreëerd waar die niet verwacht wordt. Verder wordt er in de lezing aandacht besteed aan de verschillende tilt-shift objectieven van Canon en wat u kunt bereiken met verschillende beeldhoeken. Daarna zal Tony dieper in gaan op scherptediepte optimalisering, correctie van perspectief en de creatieve mogelijkheden van tilt-shift fotografie.

Over Tony:
Tony Vingerhoets is een fotograaf die werkt met Canon EOS camera’s en Canon lenzen. Hij heeft een voorkeur voor de Canon 5DsR camera i.c.m. TS-E tilt-shift lenzen vanwege mijn hang naar architectuur en urban landscapes. "Het afgelopen decennium heb ik gewoond en gewerkt in China waar de number 1 real estate developer SOHO China mijn grootste opdrachtgever was. Daarnaast heb ik door heel China gereisd en er de mooiste plekken gefotografeerd waarmee ik o.a. een collectie van meer dan 6000 stockfoto’s heb opgebouwd."

Terug in de Benelux werkt Tony voor Canon Europe, EOSzine en Master Tours (België) en daarnaast voor Shutterstock, Istock, Fotolia, Dreamstime en Alamy. Voor Canon Europe heeft hij een unieke TS-E tilt-shift Masterclass ontwikkeld die succesvol was op recentelijke Canon Experience days in Zaandam en Brussel. "Momenteel geef ik deze Masterclass en lezingen bij diverse Nederlandse en Vlaamse Canon Pro Dealers, zoals Kamera Express in Utrecht.

"De Canon TS-E tilt-shift lezing geeft inzicht in de techniek, maar meer nog belicht ik de vele creatieve mogelijkheden die Canon tilt-shift lenzen bieden op het gebied van architectuur-, interieur-, industrieel, panorama-, miniatuur-, food-, landschap- en portretfotografie." - Tony Vingerhoets

 


Leica City Experience met Joeri van der Kloet

Zondag 2 september - 11:00 - 16:30 uur - Kamera Express Superstore Amsterdam
Zondag 9 september - 11:00 - 16:30 uur - Superstore FOKA Rotterdam

     

Heeft u altijd al meer willen weten over straatfotografie en zou u dit wel eens willen testen met een Leica camera? Kom dan naar de Leica City Experience onder begeleiding van fotograaf Joeri van der Kloet. Deze dag staat volledig in het teken van straatfotografie en begint met een lezing, waarin Joeri u meer vertelt over zijn visie op straatfotografie, de apparatuur die hij gebruikt en de technieken. Na een lekkere lunch is het tijd om hetgeen wat u 's ochtends heeft geleerd in de praktijk te brengen. Samen met Joeri gaan we de stad (Rotterdam of Amsterdam) in om het straatleven vast te leggen. Natuurlijk geeft Joeri u tijdens de workshop allerlei handige tips en tricks over waar u nu precies op moet letten bij straatfotografie. Aan het eind van de dag heeft u veel nieuwe inspiratie opgedaan en gaat u ongetwijfeld naar huis met mooie straatfoto's. 

"In mijn workshops probeer ik mensen terug te krijgen naar de basis van fotografie. Dat betekent belichten en focussen met de hand, nadenken over scherptediepte en goed timen in de single shot modus. De straat is dan misschien wel de beste leerschool. Het leuke is dat we bij deze workshops uitsluitend met Leica apparatuur aan de slag gaan. Zowel voor de beginnende als gevorderde fotograaf is dat vaak een bijzondere ervaring." - Joeri van der Kloet

Over Joeri

Joeri van der Kloet is journalistiek (bruids)fotograaf en journalist. Nadat hij in 2003 afstudeerde als cognitief neurowetenschapper koos hij voor een totaal andere richting. Hij richtte zich op zijn grote passie: het alpiene klimmen. Tijdens die bergtochten leerde Joeri schrijven en fotograferen en al snel werd hij opgenomen in de redactie van bergsporttijdschrift LIMITS.

Straatfotografie is wat Joeri betreft niet zo eenvoudig af te bakenen. "Het is een mengelmoesje van reisfotografie, architectuurfotografie en niet-geënsceneerde portretten. Het belangrijkste vind ik dat u datgene wat u ziet probeert weer te geven zonder er zelf invloed op uit te oefenen. Iemand dus iets in z'n gezicht roepen en dan een foto maken, is niet mijn 'cup of tea'. En iets in scène zetten en dan vervolgens doen alsof dit niet zo was, vind ik ook niet zo fraai."

“Om beter te worden in straatfotografie heeft u vooral veel tijd nodig” 

Joeri fotografeert het meest als hij op reis is, omdat hij dan voldoende tijd heeft. Ook apparatuur is belangrijk voor Joeri. "Ik geloof heilig in simpele en intuïtieve camera's. Als er teveel knoppen op een camera zitten, word ik onrustig. Het minimalisme van Leica werkt voor mij ontzettend goed. U heeft qua objectieven weinig nodig. Er zijn hele straatfotografie oeuvres geschoten met enkel een 35mm lens. Veel objectieven meeslepen is niet alleen een ballast in uw tas, maar ook in uw hoofd."

  • Zondag 2 september - 11:00 - 16:30 uur - Kamera Express Superstore Amsterdam inschrijven
  • Zondag 9 september - 11:00 - 16:30 uur - Superstore FOKA Rotterdam inschrijven

 

Terug naar de overzichtspagina