How to: circulair polarisatiefilters bij architectuurfotografie

Het circulaire polarisatiefilter, ook wel CPL-filter genoemd, is een van de filters die iedere fotograaf in zijn of haar cameratas zou moeten hebben. Wellicht heeft u wel eens van een polarisatiefilter gehoord, maar wat doet zo’n filter nu precies met uw foto? Wij leggen het uit! Het polarisatiefilter is zeer populair bij liefhebbers van architectuur-, straat- en landschapsfotografie. En terecht, want het filter zorgt voor een versterking van kleuren. De lucht wordt iets blauwer, het gras iets groener en uw lievelingsbloem geeft net even dat extra tintje kleur. Een polarisatiefilter werkt dus contrast verhogend.

Maar dit zijn niet de enige eigenschappen van het polarisatiefilter. Bij het fotograferen van water, gebouwen of een raam heeft u vaak te maken met een reflectie. Stel, u loopt door een stad en daar ziet u een karakteristiek koffietentje. Een ouder echtpaar geniet van een kopje koffie en u denkt: “perfect, een mooie portretfoto!” Na het maken van de foto kan het zijn dat u in het raam van het koffie tentje een reflectie ziet van de lucht of van de straat, waardoor de sfeer van de foto totaal niet overkomt op uw foto. Ook in deze situatie biedt een polarisatiefilter uitkomst. Het filter gaat reflecties tegen, waardoor u met behulp van een polarisatiefilter wel het echtpaar goed op de foto kunt krijgen. Of wat dacht u van een glazen gebouw waarbij er veel reflectie is van andere panden eromheen? Kleuren worden minder zichtbaar en de focus gaat naar de weerspiegeling van de andere panden. Overigens heeft dit een beetje met persoonlijke smaak te maken. Het kan ook heel mooi zijn om een reflectie te verwerken in uw compositie en soms gaat u de reflectie liever uit de weg. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Zonder circulair polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Hoe werkt een circulair polarisatiefilter nu precies?

Maar plaatst u het filter op uw objectief en doet hij dan al het werk? Dat is niet helemaal zo. Op het filter zit een schroefdraad om deze te bevestigen op uw objectief, maar het filter is tevens voorzien van een draaischijf. Hiermee kunt u het filter ronddraaien terwijl deze bevestigd is op uw objectief. Een polarisatiefilter laat namelijk licht door met een specifieke richting. Door het filter rond te draaien kunt u zelf bepalen op welke plek het filter de reflectie eruit filtert.

Let er wel op dat het filter het best werkt wanneer het licht van de zijkant komt en niet als u fotografeert met de zon in uw rug. Wanneer de stand van uw camera wijzigt, dient u de draaischijf op het polarisatiefilter ook weer bij te draaien. Denk hierbij voornamelijk aan horizontale en verticale fotografie. Wat goed werkt, is om door uw zoeker te kijken. Zo kunt precies zien wat er gebeurt als u aan het filter draait en heel nauwkeurig het gewenste effect bepalen.

Circulair polarisatiefilter bij straat- en architectuurfotografie

Bent u geïnteresseerd in straat- en architectuurfotografie? Dan is een circulair polarisatiefilter onmisbaar! De straat biedt een podium aan een veelzijdigheid van kleuren en architectuur. Met een polarisatiefilter benadrukt u deze elementen en kunt u uw creativiteit loslaten op de reflecties die u tegenkomt.


Voorbeelden van circulair polarisatiefilters

Circulair polarisatiefilters zijn er van allerlei merken en in allerlei filtermaten. Zo weet u zeker dat er altijd een geschikt filter voor u op de markt is. Hieronder een aantal voorbeelden. 

Hoya Circulair Polarisatie Slim filter

De Hoya Circulair Polarisatie Slim filters zijn filters waarmee u het contrast en de kleurintensiteit verhoogt en bovendien schitteringen en reflecties opheft. Doordat dit een circulair polarisatiefilter is, wordt de autofocusfunctie van de camera niet beïnvloed. Dankzij de zeer dunne rand kan hij ook gebruikt worden met groothoeklenzen zonder dat de rand van het filter in beeld komt. Verkrijgbaar in de volgende filtermaten: 37mm, 40.5mm, 43mm, 49mm, 52mm, 55mm, 58mm, 62mm, 67mm, 72mm, 77mm en 82mm

Hoya HD Circulair Polarisatiefilter

De HD filters van Hoya staan bekend om hun sterke glas, hoge lichttransmissie en vocht-, kras- en vuilbestendigheid. De speciale HD filters van Hoya zijn tot 4 keer sterker dan de reguliere glassoort en laten zo'n 25% meer licht door dan standaard polarisatie filters. Nog een voordeel van deze filters is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en voorzien zijn van een 8-laagse multicoating! Verkrijgbaar in de volgende filtermaten: 52mm, 55mm, 58mm, 62mm, 67mm, 72mm, 77mm en 82mm.  

Cokin EVO Polarizer Kit (M Serie)

Deze Cokin EVO Polarizer Kit bestaat uit een Cokin EVO BPE01 filterhouder en een Cokin EVO C-PL filter (95mm). De Cokin BPE01 filterhouder is gemaakt van aluminium en daardoor niet alleen sterk, maar ook licht van gewicht. De filterhouder is compatibel met meeste Cokin Creative- en Nuances-filters en adapterringen en is ontworpen voor objectieven met een filterdiameter van 49mm tot 62mm. De frontplaat is geschikt voor het 95mm EVO Circulair Polarisatiefilter.

Een speciaal ontworpen schuimmasker voorkomt het lekken van licht tussen het filter en de filterhouder. In de houder kunt u maximaal drie filters kwijt, vierkant of rechthoekig. Het is mogelijk om de dikte van de filterhouder te verminderen door een of twee filtergleuven te verwijderen. Dit kan handig zijn als u last heeft van vignettering.

Cokin EVO Polarizer Kit (M Serie)

Cokin EVO Polarizer Kit (L Serie)

Deze Cokin EVO Polarizer Kit bestaat uit een Cokin EVO BZE01 filterhouder en een Cokin EVO C-PL filter (105mm). De Cokin BZE01 filterhouder is gemaakt van aluminium en is niet alleen sterk, maar ook lichtgewicht. De houder is compatibel met het Cokin Z-Pro filtersysteem en wordt geleverd met een 95mm en een 105mm adapterring. In de houder is plaats voor drie filters. Een op maat gemaakt masker voorkomt lichtlekkage bij fotograferen met lange belichtingstijden.

De Z-Pro serie van Cokin is gericht op zowel de enthousiaste beginnende fotograaf als de professionele fotograaf. U heeft een adapterring en deze filterhouder nodig om Cokin Z-Pro filters op een objectief te kunnen bevestigen. De filters zijn vooral geschikt voor camera's met een groothoeklens vanaf 20mm.

Cokin EVO Polarizer Kit (L Serie)

Terug naar de overzichtspagina