Studio keuzehulp

Maak ik gebruik van flits- of continulicht? Welke flitser/vormer heb ik nodig? Welke achtergronden heb ik nodig? FOKA snapt dat het kiezen van de juiste studio-apparatuur best lastig kan zijn. Daarom hebben we hieronder een handige keuzehulp opgesteld, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

Continulicht FlitslichtWelke daglichtlampen heb ik nodigWelke flitser heb ik nodigLichtvormers 

Continulicht of flitsen?

Beginnen met fotograferen in een studio-setting? De eerste vraag is dan vaak: wat voor licht heb ik nodig? De eerste grote keuze die gemaakt zal moeten worden is de keuze tussen continu- of flitslicht.

Continulicht (ook wel daglicht genoemd)

Het voordeel van continulicht is dat u direct ziet wat het licht doet. Het verplaatsen van een lamp geeft direct een zichtbaar resultaat. Een bijkomend voordeel met continulicht is dat u de lichtmeter van de camera kunt gebruiken voor de juiste belichting. Zo kunt u eerst focussen op hoe het licht op het onderwerp valt. Als de lichtval naar wens is, kunt u de camera juist instellen en direct daarna de foto maken.

De zojuist genoemde voordelen maken een daglichtset uitermate geschikt voor bijvoorbeeld product- en foodfotografie (stillevens). Maar daglichtsets zijn ook ideaal voor portretfotografie. Zo kunt u goed kennismaken met de eigenschappen en het plaatsen van losse lampen. In sommige gevallen van fotografie kunt u niet anders dan gebruik maken van een daglichtset. Denk hierbij aan het fotograferen van flitsgevoelige onderwerpen zoals pasgeboren kinderen (newborn fotografie) of (huis)dieren die schrikgevoelig zijn.


Flitslicht

Het gebruik van flitslicht heeft een aantal voordelen: zo heeft een flitser over het algemeen meer vermogen, komt er minder warmte vanaf en kunt u beweging bevriezen met een flits. Het gebruiken van flitslicht heeft ook een nadeel tegenover continulicht. Het resultaat van de belichting is namelijk pas écht zichtbaar na het maken van een foto.

De meeste studioflitsers zijn voorzien van een modellicht. Dit modellicht helpt bij het positioneren en richten van de flitsers, maar het resultaat van de flits(sterkte) zal pas zichtbaar zijn op de foto. Dit maakt het gebruik van flitslicht voor de beginnende studiofotograaf een iets grotere uitdaging.Welke daglichtlamp(en) heb ik nodig?

Bij het kiezen van de juiste daglichtset is het belangrijk om te starten bij de lichtvormers. Kijk goed naar de keuze voor hard of zacht licht. Wilt u hard of juist zacht licht om het onderwerp te belichten? Voor hard licht met strakke schaduwen kunt u het beste kiezen voor een daglichtset of lamp met reflectors. Een voorbeeld van zo’n set is de Bresser BR-2280 Daglichtset 850WVoor zacht licht is een daglicht set met softboxen aan te raden. Kies bijvoorbeeld voor de Bresser BR-2245 Daglichtset 1800W.

Naast de keuze van de lichtvormer is de lichtsterkte van belang. Voor kleine onderwerpen (waar het licht dichtbij kan staan) is een set met een vermogen van 850W al snel voldoende. Voor het belichten van grotere onderwerpen over een langere afstand is het aan te raden om te kiezen voor een set met een wattage van 1800 of meer.

Bresser BR-2280 Daglichtset 850W

 • Complete kit met twee lampstatieven, twee energiezuinige spiraallampen,  twee reflectoren en een draagtas
 • Maximale lichtopbrengst: 850W
 • Kleurtemperatuur van 5500K
 • Uitermate geschikt voor portretten en productfotografie

Bekijk de Bresser BR-2280 Daglichtset

Bresser BR-2245 Daglichtset 1800W

 • Zeer complete kit met twee lamhouders, twee 50x70cm softboxen, twee lampstatieven, acht daglicht spieraallampen en een draagtas
 • Maximale lichtopbrengst: 1800W
 • Kleurtemperatuur van 5500K
 • Uitermate geschikt voor studio-, portret- en productfotografie

Bekijk de Bresser BR-2245 Daglichtset

Welke flitser heb ik nodig?

Er zijn verschillende flitsers te onderscheiden. Bij het kiezen van een flitser is het handig om u van te voren af te vragen waarvoor u hem gaat gebruiken. Aan de hand van deze keuze kunt u gaan kijken naar de beschikbare flitsers of sets.

Studioflitsers zijn er in verschillende soorten en maten. Bij daglicht sets is het verstandig om vanuit de lichtvormers te denken, maar bij flitsers zijn deze makkelijk wisselbaar. Bij flitsers is het verstandig om te kijken naar de capaciteit van de flitser en de lichtopbrengst. Het aantal Watt/seconde geeft de capaciteit van een flitser aan. Dit is vaak te koppelen aan de maximale lichtopbrengst. Daarnaast kunnen ook de minimale lichtopbrengst en de verdeling over het bereik factoren zijn waar een flitser op gekozen kan worden.

Flitsers voor beginners

Bresser P-250

 • 250W/s flitser
 • Eenvoudige bediening
 • Flitssterkte regelbaar van 1/1 tot 1/16
 • Herlaadtijd van 1-2 seconden

Bekijk de Bresser P-250

Bresser CM-400

 • 400W/s flitser
 • Flitssterkte regelbaar in 1/20 f-stop stappen over 6 stops
 • Herlaadtijd van 1-2 seconden

Bekijk de Bresser CM-400

Elinchrom D-lite 4 compact

 • 400W/s flitser
 • Flitssterkte regelbaar in 1/10 f-stop stappen over 5 stops
 • Herlaadtijd van 0.35-1.2 seconden 

Bekijk de Elinchrom D-lite 4

Voor de gevorderde of professionele fotograaf zijn er nog meer eigenschappen waar een flitser op geselecteerd kan worden. Denk hierbij aan de herlaadtijd van een flitser (hoe snel is de flitser klaar is voor de volgende flits) of de flitsduur van een flits. Een korte flitsduur kan gewenst zijn voor het bevriezen van actie, denk bijvoorbeeld aan waterspetters. De duur van een flits kan variëren van een 1/400e seconde tot wel 1/63.000e van een seconde.

Flitsers voor de gevorderde of professionele fotograaf

Profoto D2 500W/s AIRTTL

 • 500W/s instelbaar in 1/10 f-stop stappen over 10 stops
 • Tot 20 flitsen per seconde
 • Kortste flitsduur van 1/63.000e seconde

Bekijk de Profoto D2 500

Elinchrom ELC Pro HD 1000

 • 1000W/s instelbaar in 1/10 f-stop stappen over 7 stops
 • Tot 20 filtsen per seconde
 • Herlaadtijd van 0.6-2 seconden

Bekijk de Elinchrom ELC Pro

Broncolor Siros 400 S

 • 400W/s instelbaar in 1/10 f-stop stappen over 9 stops
 • Tot 50 flitsen per seconde
 • Herlaadtijd van 0.02-0.95 seconden

Bekijk de Broncolor Siros 400 S

Lichtvormers

Een lichtvormer kan omschreven worden als gereedschap voor de fotograaf. Er zijn allerlei soorten lichtvormers. Denk bijvoorbeeld aan softboxen en octaboxen, reflectors, paraplu's, beautydishes, grids en snoots. Elk type geeft op eigen wijze vorm aan het licht dat uit uw studioflitsers komt. Hieronder geven we een uitleg van de verschillende lichtvormers, zodat u zeker bent dat u de juiste kiest. 

Softboxen

Een softbox is een lichtvormer die zorgt voor zacht, diffuus licht. Een softbox is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De bouw is vergelijkbaar met een tentje dat door middel van flexibele stokken en doek strak komt te staan. De binnenkant van een softbox is vaak zilverkleurig voor optimale reflectie. Halverwege de softbox vinden we een diffuus doek dat het licht verzacht. Aan de voorzijde vinden we een tweede diffuusdoek waar het licht de softbox verlaat. Bij een softbox wordt het licht in een gecontroleerde straal op het onderwerp gericht en hoeft er geen rekening gehouden te worden met de hoek waarmee het licht wordt weerkaatst (zoals bij een reflectiescherm).

Octaboxen en striplights

De opbouw van octaboxen en Striplights zijn hetzelfde als die van de softbox. Ook de kenmerken van het licht zijn vergelijkbaar met die van de gewone softbox. Wanneer kiest u voor een octabox of striplight? Een octabox is erg geschikt als hoofdlicht voor het belichten van mensen. Door de bijna ronde vorm worden reflecties in bijvoorbeeld de ogen van een model rond en lijken daardoor natuurlijker (net als het licht van de zon). Een striplight is een smalle en hoge variant op de softbox die het licht in een dunne strook bundelen. Dit type lichtvormer wordt vooral gebruikt om een onderwerp over een grotere lengte gelijk te belichten (denk hierbij van top tot teen).

Belangrijkste kenmerken van softboxen:

 • Zacht diffuus licht
 • Gericht licht
 • Hoe dieper de softbox, hoe gerichter de lichtbundel die de softbox verlaat
 • Weinig lichtafval

 


Een reflector is een lichtvormer die het licht van een flitser bundelt. Een reflector heeft zilveren spiegelende binnenkant die het licht van de flitser in een directe richting stuurt. Reflectors hebben een hogere lichtopbrengst dan andere lichtvormers en zijn er verschillende soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld reflectors speciaal voor het belichten van achtergronden of reflectors speciaal voor het overbruggen van lange afstanden. Het gebruik van een reflector zorgt voor hard licht waarbij harde schaduwen komen kijken en hooglichten sneller op één punt samenvallen.


Belangrijkste kenmerken van reflectors:

 • Hard direct licht
 • Gericht licht
 • Hoe langer (dieper) de reflector, hoe gerichter de bundel die de reflector verlaat

 


Een flitsparaplu combineert de eenvoud en de vorm van een normale paraplu met de mogelijkheden van een diffuser of reflector om het gewenste effect op uw onderwerp te krijgen. Ze zijn daarom ook uitermate geschikt om als basis te gebruiken voor het veranderen van de invloed van het flitslicht op uw compositie. De paraplu wordt eenvoudig vastgemaakt aan een lichtstandaard of eventueel aan de flitser zelf.


Doorschijnende flitsparaplu’s

De werking van een diffuse paraplu is vergelijkbaar met die van een softbox en zorgt er dus ook voor dat de ogen van personen mooi rond en natuurlijk getoond worden. Omdat een paraplu een bolvormig uiteinde heeft zal het licht wat de paraplu verlaat in verschillende richtingen gaan.

Belangrijkste kenmerken van doorschijnende flitsparaplu's:

 • Zacht diffuus licht
 • Omnidirectioneel
 • Veel lichtafval


Reflecterende paraplu’s

Bij het gebruik van een paraplu als reflector weerkaatst het licht via de paraplu terug op het onderwerp. Deze paraplu’s hebben een zwarte buitenkant om ongewenst lichtafval te voorkomen. In tegenstelling tot de doorflitsparaplu is het licht wat een reflectieparaplu verlaat meer gericht.

Belangrijkste kenmerken van reflecterende flitsparaplu's:

 • Zacht diffuus licht
 • Gericht licht
 • Veel lichtafval


De beautydish is een grote schaal waarmee licht in een brede bundel gereflecteerd kan worden op het onderwerp. Het product wordt gekoppeld aan een flitser met een reflector en zorgt op deze manier voor de weerkaatsing van het licht. Door de vorm en het materiaal van de dish krijgt het ontwerp een zachte en verfijnde belichting. De reflector zit tussen het effect van een directe flitser en dat van een softbox in.

De beautydish is zoals de naam al doet vermoeden vooral geschikt om een persoon zo vast te leggen dat de gezichtstinten in alle schoonheid naar voren komen. Essentieel is hierbij de belichting waar het product voor zorgt. De beautydish wordt dan ook vooral gebruikt voor portretfotografie en fashionshoots. Door de contrasten komen tevens de huidskleuren fraaier naar voren in een opname. Naast het gebruik voor fashionshoots wordt de beautydish steeds vaker gebruikt voor het vastleggen van sporters. De reflector zorgt er namelijk voor dat spieren geaccentueerd worden en de lichaamsbouw beter naar voren komt.

Belangrijkste kenmerken van een beautydish:

 • Hard indirect licht
 • Gericht licht
 • Minder hooglichten dan een reflector
 • Weinig lichtafval

 

 

 


Grid

Grids zijn een toevoeging aan een lichtvormer. Een grid is een voorzetstuk dat zorgt dat het licht in een smallere bundel de lichtvormer verlaat. Grids zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en de ‘effectiviteit’ drukken we vaak uit in graden.

Snoot

Het gebruik van een snoot zal resulteren in een kleine kring van licht wanneer het aangesloten is op de voorkant van je lichtbron. De grootte van de cirkel van licht wordt bepaald door de opening van de snoot, de lengte, en de afstand van het onderwerp.

Terug naar de overzichtspagina