Studio musthaves

Er is ongelofelijk veel studio-apparatuur op de markt. Het kan dus zomaar zo zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder hebben wij daarom een aantal musthaves geselecteerd. Deze zijn onmisbaar als u aan de slag gaat in de studio. 

Lichtmeter

Een lichtmeter is bijna onmisbaar bij het werken met studioflitsers. Omdat een flitslicht niet te meten is met de lichtmeter in de camera zie je de resultaten van de flits pas na het maken van de foto. Zo kan het met een enkele flitser al makkelijk een drietal foto’s duren voor de flitser juist is ingesteld. Wanneer er gewerkt wordt met meerdere flitsers of complexe opstellingen is een lichtmeter vrijwel onmisbaar. Door de instellingen van de camera in te voeren als gegeven kunt u eenvoudig per flitser kijken of deze harder of zachter moet flitsen.

Sekonic L-308S

De Sekonic L-308s is een betaalbare, lichtgewicht lichtmeter met de laatste technologie en nauwkeurige kalibratie voor digitale fotografie. Met deze lichtmeter heeft u de mogelijkheid om het diafragma in 1, 1/2 of 1/3 stops te wijzigen. De L-308s kan dag- en flitslicht meten bij opvallend of gereflecteerd licht. Met de meegeleverde Lumidisc kunt u zeer precies het contrast en de helderheidsmetingen uitvoeren. En door het grote, heldere display is alle informatie duidelijk af te lezen.

Sekonic L-308S

Gossen Sixtomat F2

Dankzij de veelzijdigheid en hoge prestaties, is de Sixtomat F2 het ideale gereedschap voor veeleisende amateur foto- en videografen. De universele Sixtomat F2 is ontworpen voor gebruik in de studio maar komt ook in de buitenlucht volledig tot zijn recht. Deze lichtmeter biedt de mogelijkheid om een reflectie- en opvallend-lichtmeting te doen door diafragma of sluitertijd voorkeursinstelling, belichtingswaarde te tonen in hele, halve of derde stappen en extreem lange belichting tot 60 minuten te meten.

Gossen Sixtomat F2

Gossen Digisky

De Gossen Digisky is een compacte lichtmeter die zeer fijn in de hand ligt. U kunt deze lichtmeter gebruiken voor zowel flits- als omgevingslicht. De gemeten waarden, die aangegeven worden in 1, 1/2 of 1/3 stops, kunnen gemakkelijk en snel afgelezen worden van het LCD-scherm. Met de intrekbare diffuser kunt u gemakkelijk schakelen tussen een vlakke of sferische diffuser. Alle functies zijn te bereiken via de ring controller, waardoor u deze lichtmeter makkelijk met één hand kunt bedienen.

Gossen Digisky

Reflectiescherm

Een reflectiescherm is een echte musthave in de studio. Een reflectiescherm is op verschillende manieren te gebruiken. Een reflectiescherm gebruikt men vaak in de studio voor het verzachten van harde schaduwval door flitslicht. Ook is een reflectiescherm bijna onmisbaar bij opstellingen met een enkele flitser. Reflectieschermen zijn er in verschillende soorten en maten. Een 5 in 1 reflectiescherm bestaat vaak uit een witte (doorschijnende) basis die zorgt voor een zachte reflectie, met een hoes die een zilveren, gouden, zwarte en witte zijden heeft. De zilveren en gouden zijden zijn voor harde reflecties en de zwarte zijde is bruikbaar om ongewenste reflecties weg te halen. De zwarte zijde (blackout scherm) is vaak gewenst in kleine studio’s om ongewenste reflecties van een (witte) muur weg te halen. Maar een blackout scherm is ook veel gebruikt in complexe lichtopstellingen om strooilicht te voorkomen.

Bresser BR-TR1 5-in-1 Reflectiescherm 60cm Rond

De Bresser BR-TR1 is een 5-in-1 scherm met aan de binnenzijde een wit diffuus reflectiescherm, maar daaromheen een af te ritsen hoes die aan vier zijden is voorzien van verschillende reflectiefolies. De vier folies hebben de kleuren goud, zilver, wit en zwart. De BR-TR1 heeft een diameter van 60 centimeter en is op te vouwen tot een zeer klein pakketje, waardoor hij zeer geschikt is voor gebruik in zowel de studio als op locatie.

Bresser BR-TR1 5-in-1
reflectiescherm 60cm Rond

Bresser TR-1 5-in-1 reflectiescherm 60x90cm

De Bresser TR-1 is een 5-in-1 langwerpig reflectiescherm met een afmeting van 60x90cm. Dit reflectiescherm heeft aan de binnenzijde een wit diffuus scherm, wat u kunt gebruiken om fel licht een stuk zachter te maken. Daaromheen zitten drie af te ritsen hoezen die voorzien zijn van reflectiefolies in de kleuren goud, zilver, wit en zwart. Deze kleuren worden gebruikt voor een heldere weerkaatsing van het licht.

Bresser TR-1 5-in-1
reflectiescherm 60x90cm

Bresser TR-25 5-in-1 reflectiescherm 70x100cm + frame

Met het Bresser TR-25 5-in-1 reflectiescherm kunt u fel licht verzachten. Naast dat dit reflectiescherm voorzien is van vier andere kleuren (goud, zilver, wit en zwart), is hij ook uitgerust met een frame. Met dit frame kunt u het reflectiescherm makkelijk op een lampstatief plaatsen. Na gebruik is het reflectiescherm op te vouwen tot een compact pakketje. Ideaal om mee te nemen en op te bergen.

Bresser TR-11 5-in-1
reflectiescherm 70x100cm + frame

Grijskaart

Als u met externe lichtbronnen aan de slag gaat, is het belangrijk dat u de witbalans van uw camera goed heeft ingesteld. Elke lamp heeft een bepaalde kleurtemperatuur, die ervoor zorgt dat uw onderwerp een bepaalde kleur krijgt. De automatische witbalans van uw camera kan hierdoor in de war raken, waardoor de kleurweergave af kan wijken van de realiteit. Om te zorgen dat de huidtinten van het model niet blauw of rood uitvallen, is een grijskaart onmisbaar. Door de camera een bekende kleur met vaste waarde te laten zien, kan hij dat gebruiken als referentie voor andere kleuren. Deze kleur is 18% grijs. Dit is een geijkte standaardkleur, wat betekent dat hij gebruikt kan worden voor kleurcorrecties. Dit kan op twee manieren: met de witbalansinstellingen op de camera en achteraf met bewerkingssoftware.

Als u de grijskaart gebruikt om de witbalansinstellingen van de camera aan te passen, moet deze bij de eerste foto zichtbaar in beeld zijn. Dit hoeft niet per se in het midden, als de grijskaart maar te zien is. Op basis van deze opname kunt u de witbalans correct instellen, zodat de belichting op volgende foto’s juist wordt weergegeven. Fotografeert u in RAW? Dan kunt u de instellingen achteraf aanpassen met bewerkingssoftware. Dit doet u door met witbalans/grijspipet op de grijskaart te klikken. U leest dan de kleurtemperatuur van de grijskaart af, waarna u deze kunt toepassen op de foto. Hieronder ziet u een selectie van de grijskaarten in ons assortiment.

Caruba opvouwbare grijskaart 30cm

De Caruba Opvouwbare Grijskaart is een handig hulpmiddel voor iedere fotograaf. Met een grijskaart kunt u heel eenvoudig de witbalans van uw camera instellen, wat weer enorm veel tijd scheelt in de nabewerking omdat de kleur van uw opnames meteen correct is. De kaart is voorzien van een grijze en een witte zijde. Eenmaal uitgeklapt heeft de Caruba Grey Card een diameter van 30cm.

Caruba Opvouwbare
Grijskaart 30cm

Falcon Eyes grijskaarten set 13x18cm, 10x15cm + CD

De Falcon Eyes grijskaarten set bestaat uit twee grijskaarten: 13x18cm en 10x15cm. Ook wordt er een instructie CD meegeleverd. Deze grijskaarten kunnen ingezet worden als referentie om uw foto's een natuurgetrouwe kleur te geven. De kaarten zijn gemaakt van duurzaam materiaal en zijn makkelijk in gebruik. U hoeft dus geen prof te zijn om met deze kaarten te werken!

Falcon Eyes grijskaarten set
13x18cm, 10x15cm + instructie CD

Kamera Express FCI Balance Panel 80cm

Het Kamera Express FCI Balance Panel is een grijskaart met een afmeting van 80cm. Deze grijskaart heeft een wit/zwart/grijs vlak zodat u achteraf de juiste witbalans kunt toepassen. Het Kamera Express FCI Balance Panel is multifunctioneel: de achterzijde van het scherm dient als zilver reflectiescherm. Dit scherm is bovendien zeer gemakkelijk mee te nemen op locatie.

Kamera Express Balance
Panel 80cm

Achtergrondsysteem

Een achtergrondsysteem is in de studio misschien wel net zo belangrijk als de lampen die u gebruikt. Er zijn verschillende soorten achtergronden verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een papieren achtergrondrol of een doek. Beide soorten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat u voor elke shoot de juiste setting kunt creëren. Tot slot kunt u kiezen voor een opvouwbare achtergrond, bijvoorbeeld in de vorm van een reflectiescherm. Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen, kunnen meerdere malen gebruikt worden en zijn kreukvrij.

Bresser BR-TR11 achtergrond wit

De Bresser BR-TR11 is een achtergrondscherm dat u gemakkelijk tot een klein pakketje op kunt vouwen. Als het scherm uitgevouwen wordt, zit het doek mooi strak om het metalen frame en kan het eenvoudig en snel achter het onderwerp geplaatst worden. Het doek is 2.4m langer dan het frame en kan daardoor mooi over de grond gedrapeerd worden, waardoor personen in zijn geheel opgenomen kunnen worden.

Bresser BR-TR11 achtergrond wit

Lastolite Vinyl background 275x600cm super white

De Lastolite Super Witte Vinyl achtergrond kunt u zo vaak als u wilt gebruiken. Dankzij het gebruiksvriendelijke Vinyl zijn vuil of voetafdrukken gemakkelijk af te vegen. De achtergrond is zo op te rollen en klaar voor volgend gebruik. De rol heeft een breedte van 2,75 meter en kan eenvoudig worden opgehangen. Dit kan gerealiseerd worden met bijvoorbeeld het Lastolite LB1128 achtergrond supportsysteem (LB1128 niet meegeleverd).

Lastolite Vinyl background

Bresser D-26 support 300cm + doek 3x6m wit

De Bresser D-26 support 300cm + doek 3x6m is een compleet achtergrond supportsysteem met een stevig, wit katoenen achtergronddoek van 3x6 meter. Dit systeem is uitermate geschikt voor portret- en productfotografie. De Bresser D-26 is geschikt voor een railsysteem of een achtergrondsupport. Hij is gemaakt van stevig aluminium en bovendien snel en gemakkelijk op te zetten. 

Bresser D-26 support 300cm + doek

Terug naar de overzichtspagina