Studiofotografie: 5 handige tips

Bij Kamera Express staat februari in het teken van studiofotografie. Wilt u meer weten over fotograferen in de studio of gaat u hier zelf mee aan de slag? Lees dan eerst even onderstaande tips!


Een lichtmeter geeft geen garantie op een goed eindresultaat, maar is wel een perfect hulpmiddel om de juiste belichtingsinstellingen te krijgen. Waarom heb ik een aparte lichtmeter nodig, als mijn camera ook voorzien is van een ingebouwde lichtmeter? De lichtmeter van uw camera meet gereflecteerd licht. Zeer donkere of lichte kleuren van het onderwerp beïnvloeden de sterkte en samenstelling van het gereflecteerde licht, wat ervoor kan zorgen dat de ingebouwde lichtmeter het mis heeft. Ook als het onderwerp van uw foto in de schaduw staat en de achtergrond helder is, kan de lichtmeter het moeilijk krijgen. Hetzelfde met een glanzend onderwerp, wat veel licht reflecteert. Hierdoor kan de lichtmeter van uw camera een te korte sluitertijd kiezen, met onderbelichting als resultaat.

Wilt u deze problemen voor zijn? Dan biedt een lichtmeter uitkomst. Ook portretfotograaf Brendan de Clercq is fan van lichtmeters. “Meten is weten. Ik wil weten wat mijn licht doet. Dan hoef ik me daar niet druk om te maken en kan ik me focussen op het creatieve”. Een goede belichting is de basis van elke foto, als de belichting goed zit dan kunt u creatief aan de slag!

Bekijk alle lichtmeters


Reflectieschermen zijn uitstekend te gebruiken in de studio. Wanneer er bijvoorbeeld een set-up is met slechts één lamp, kunt u met een reflectiescherm schaduwen voorzien van invullicht. Ook bij meer complexe lichtopstellingen zijn reflectieschermen onmisbaar. Als er meerdere lichtbronnen gebruikt worden is de kans op strooilicht op het onderwerp groter. Om dit tegen te gaan kunt u gebruik maken van het zwarte deel van een reflectiescherm om het licht te blokkeren.

Zonder reflectiescherm

Met zilver reflectiescherm

Bekijk alle reflectieschermen


Als u in de studio met een model werkt, is het belangrijk om met hem of haar te communiceren. Ten eerste stelt u het model daarmee op het gemak, maar ten tweede helpt het ook bij het fotograferen. Zo weet het model namelijk precies welke houding gewenst is, welke kant hij of zij op moet kijken of welke emotie getoond moet worden.

U heeft vaak van te voren al een duidelijk beeld van hoe de foto eruit moet komen zien. Als dit afgestemd wordt met het model, komen jullie samen sneller tot een mooi resultaat.

 


Als u net begint met studiofotografie, is één lamp vaak al voldoende om een mooi portret te kunnen maken. Belangrijk bij het fotograferen met één lichtbron is de plaatsing van de lamp en het gebruik van de juiste lichtvormer. Bij het fotograferen met het licht van één kant moet er rekening gehouden worden met de val van schaduwen. Kijk daarom goed naar de positie van het model en maar daarbij ook gebruik van een reflectiescherm voor het uitlichten van donkere delen.

 

Veel fotografen gebruiken een klein diafragma bij het fotograferen in de studio. Een diafragma tussen de f/8 en f/11 biedt vaak de meeste scherpte op een foto. Bij het fotograferen in de studio is ook genoeg licht aanwezig om met een klein diafragma te kunnen fotograferen. Echter kan het fotograferen met een klein diafragma in de studio juist hele mooie foto’s opleveren. Omdat we in de studio controle hebben over het licht is het goed mogelijk om juist zacht te flitsen. Bovendien kan door het gebruik van een groot diafragma de nadruk op de ogen of make-up gelegd worden.

Hoog diafragmagetal - weinig scherptediepte

Laag diafragmagetal - veel scherptediepte

Terug naar de overzichtspagina