De omstandigheden zijn perfect, je onderwerp staat mooi in het tegenlicht en je bent zeker van de kwaliteit van je opnames. Na het fotograferen ben je echter nog niet klaar. Het vervolgtraject is minstens zo belangrijk. Wat komt er zoal kijken na het maken van de opname? De specialisten van Kamera-Express geven graag advies over de verschillende mogelijkheden. Enthousiast geworden? Vandaag besteld is morgen in huis!

Hoewel actuele digitale camera’s uitstekende resultaten geven, kan de kwaliteitsbewuste fotograaf toch niet zonder beeldbewerking achteraf. Het zal vaak nodig zijn om een foto aan te passen wat betreft helderheid, contrast en kleur.

Veel fotografen gebruiken beeldbewerking echter ook om hun eigen stijl aan een foto mee te geven. Door een uitsnede of het verwijderen van ongewenste beeldelementen kun je een foto perfectioneren. Dat hierbij een monitor nodig is die de kleuren realistisch weergeeft, zal duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de printer.

Het is natuurlijk zonde om je fraaiste foto’s op een simpele all-in one af te drukken. Heel belangrijk is ook het opslaan van onvervangbaar materiaal zoals foto’s en films. Vroeg of laat zal de harde schijf van de computer bezwijken, en de vraag is dan of je een back-up van je kostbare beelden hebt. Tien tips over het traject ná het fotograferen.

1. Beeldbewerking en Adobe worden vaak in één adem genoemd. En niet voor niets. Met het gebruiksvriendelijke pakket Adobe Photoshop Lightroom 4.0 NL maakt Adobe beeldbewerking voor iedereen toegankelijk. Met slechts één muisklik komen geavanceerde technieken tot leven waarmee opnames in het superieure Raw-formaat tot uniek eigen werk gevormd kunnen worden. Lightroom 4.0 is een bron van inspiratie en doet beeldbewerking tot in de kleinste details ervaren.

2. Bij beeldbewerking hoort een goede printer. De Epson Stylus Photo R3000 is een A3+-printer die een uitstekende grijswaardenbalans en een natuurlijker kleurweergave dankzij Epson’s UltraChrome K3-inkt garandeert. De Epson R3000 biedt een heel scala aan grijstinten, waardoor je eenvoudig naar eigen smaak de printer kunt instellen. De afdrukkwaliteit is uitstekend en stelt ook de veeleisende beeldspecialist tevreden.

3. Wanneer je serieus met beeldbewerking aan de slag wilt, dan is de Wacom Intuos serie een optimale oplossing. Deze tekentablets ondersteunen de geavanceerde Multi Touch-technologie zodat je met heel natuurlijke bewegingen beelden kunt bewerken. De ergonomie van deze Wacom-tablets zit verbluffend goed in elkaar. De ExpressKeys en Touch Ring voegen daar nog meer functionaliteit aan toe.

4. Opslag blijft altijd centraal staan. Draagbare opslag wordt steeds populairder. De LaCie 500 GB Rikiki USB 3.0 biedt een prima opslagoplossing gecombineerd met USB 3.0, de snelste interface van dit moment. Deze compacte harde schijf met een interfacesnelheid tot 5 GB per seconde is bestand tegen stoten en schokken, en leent zich dan ook uitstekend om data zoals beeldmateriaal toegankelijk te maken vanaf iedere gewenste plek.

5. Voor effectieve en nauwkeurige beeldbewerking is een kwalitatief goede monitor onontbeerlijk. De EIZO CG223W is een professionele monitor met als specialiteit fotografie en beeldbewerking. Ook verzadigde kleuren worden correct weergegeven en de EIZO CG223W toont tot 95 procent van de Adobe RGB kleurruimte. Deze EIZO-monitor beschikt over hoogwaardige specificaties om beeldbewerking optimaal te ervaren.

6. Geen monitor zonder kalibratie is het credo dat wij hanteren voor beeldbewerking. De DataColor Spyder 4 Pro geeft alle controle over witbalans en gamma aan serieuze fotografen die hoge eisen stellen bij het digitaal bewerken van hun foto’s. De Spyder 4 Pro beschikt over een Intelligent Ambient Light-sensor om rekening te kunnen houden met het omgevingslicht tijdens de kalibratie. Een absolute must voor beeldspecialisten!

7. Met de Reflecta S1-Scan negatiefscanner is er een kant-en-klare oplossing voor het scannen van negatieven en dia’s. Eindelijk komen ze weer eens uit die schoenendoos en kun je ze eenvoudig digitaliseren in een resolutie van 1800 x 1800 dpi. Daarnaast beschikt de S1-Scan over een tv-aansluiting waarmee gescande beelden direct afgebeeld worden op een televisie. Er is geen computer nodig: de Reflecta S1-Scan heeft een 2,4” lcd-scherm en de scans worden op een geheugenkaart of in het interne geheugen opgeslagen. 

8. De eerste indruk die een foto achterlaat, blijft je vaak bij. Maar wanneer je eenmaal die prachtfoto met behulp van het unieke Xpozer spansysteem aan de muur hangt, is het resultaat vaak overweldigend! Dankzij een gekalibreerd fine-art afdrukproces waarbij de echte kleuren bewaard blijven en een mat fotofolie zodat je geen last hebt van reflecties, wordt jouw mooiste foto een kunstwerk aan de muur.

9. Waarop kun je nu beter jouw portfolio aan beeldmateriaal weergeven dan op de Samsung P5110 Galaxy Tab 2 10.1? De tabletcomputer is niet meer weg te denken uit onze privé- en werkomgeving. Licht en uiterst draagbaar, een groot en helder scherm, 16 GB opslagcapaciteit en met de mogelijkheid via Wi-Fi te communiceren, met de Samsung Galaxy Tab 2 10.1 kun je jouw foto’s overal en altijd met iedereen delen.

10. Er zijn veel fotomomenten die het waard zijn om herbeleefd te worden. Het CEWE fotoboek biedt mogelijkheden om die emotie in een handig pocketformaat bij je te dragen, in een standaardformaat fotoboek te delen met vrienden en familie, of heel breed uit te pakken door jouw fotomomenten te presenteren in een CEWE fotoboek XXL. CEWE biedt verschillende mogelijkheden om een oogstrelend en compleet fotoboek samen te stellen!

Klik mij