Video tips

Voor het maken van mooie video’s heeft u niet per se een speciale videocamera nodig. Ook met een fotocamera komt u al een heel eind. Lees daarom verder voor handige tips voor het maken van video’s met uw spiegelreflex- of systeemcamera.

Vertel een verhaal

Voordat u begint met filmen, is het belangrijk dat u weet wat u met de video wilt vertellen. Bepaal vooraf de doelgroep, via welke kanalen de video verspreid wordt en stem daar de maximale lengte op af. Een script is hier een handig hulpmiddel voor: daarin kunt u vastleggen wat de boodschap is en hoe u deze wilt overbrengen. Ook belangrijk is om van te voren te bedenken welke shots u nodig hebt om het verhaal te vertellen. Op die manier is de kans groot dat u alle shots heeft die u wilt, wat een hoop tijd en moeite scheelt in de nabewerking.

Zorg voor stabiliteit

Niemand wil schokkerige beelden terugzien in een video. Een statief of gimbal is daarom voor veel videografen onmisbaar. Hiermee zorgt u voor een stabiele basis om kleine bewegingen te beperken tot een minimum. Een statief is niet alleen handig bij statische shots, ook pans en zoomacties zien er rustiger en professioneler uit. Bij gebruik van een statief is de bewegingsvrijheid echter minimaal. Wilt u wel vrij kunnen bewegen? Kies dan voor een rig. Dit is een systeem waar u uw camera en accessoires als een audiorecorder of LED lamp op kunt monteren.

Vergeet het geluid niet

Naast beeld is ook het geluid een belangrijke factor in een video. De interne microfoons van spiegelreflexcamera’s zijn niet altijd toereikend om het omgevingsgeluid voldoende te reduceren. Een richtmicrofoon is in dit geval een echte musthave. Met een externe microfoon maakt u zuivere, heldere opnames van hoge kwaliteit en neemt u alleen geluid op waar de microfoon naartoe is gericht. Zo heeft u geen last van storende achtergrondgeluiden. Bij het gebruik van een externe microfoon kunt u bovendien zelf het volume en de gevoeligheid instellen, zodat u volledige controle heeft over het geluid. Filmt u buiten en waait het hard? Wees dan alert. Windgeruis is achteraf namelijk nauwelijks uit de opname te filteren. Om windruis te voorkomen, kunt u gebruik maken van een windshield (dead cat). Met dit harige windscherm beperkt u windruis, terwijl het resterende geluid akoestisch transparant blijft. Heeft u geen windshield bij de hand? Ga dan met uw rug naar de wind staan. 

Gebruik de juiste camera-instellingen

Als u filmt met uw DSLR of systeemcamera, komt de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en ISO) om de hoek kijken. Maar wat zijn nu precies de juiste instellingen voor het maken van een video? Allereerst de sluitertijd. Deze moet afgestemd worden op de framerate (het aantal beelden per seconde) die u gebruikt. Als u beweging vloeiend in beeld wilt brengen, is het aan te raden om voor een langere sluitertijd te kiezen. De algemene regel is dat uw sluitertijd 2x zo snel is als de framerate. Als u met 24fps filmt, wordt de sluitertijd dus 1/50. Bij gebruik van een lange sluitertijd, valt er meer licht op de sensor van uw camera. Dit kan leiden tot overbelichte beelden. Gebruik daarom een klein diafragma (groot f-getal). De ISO werkt niet anders dan bij fotograferen, elke situatie vereist een andere ISO-waarde. Als u in donkere ruimtes werkt, neemt de kans op ruis toe. In zo’n situatie is het aan te raden om te kiezen voor een andere oplossing, zoals een externe LED lamp.

Neem een variabel ND-filter mee

Om de juiste sluitertijd te kunnen behouden in omstandigheden met veel licht kunt u kiezen voor een kleinere diafragma-opening. Echter is dit geen gewenste optie als u bijvoorbeeld een kleine scherptediepte wilt behouden. Door gebruik te maken van een (variabel) ND filter kunt u de hoeveelheid licht die de lens bereikt beperken. En op een zonnige dag toch met een groot diafragma op 1/50e filmen.  

Let op de compositie

Niet alleen bij fotografie, ook bij video is compositie erg belangrijk. Denk hierbij aan de regel van derden. Hierbij wordt het beeld verdeeld in negen (gelijke) vlakken. Als u het onderwerp op één van de snijpunten (de sterke plaats) van deze lijnen plaatst, wordt het beeld sterker en dynamischer. Ook is het belangrijk dat de horizon recht is. Als dit niet het geval is, kunnen kijkers afgeleid worden van het onderwerp en dat wilt u natuurlijk niet.

Nabewerking

Niet alleen foto’s, ook video’s moeten nabewerkt worden. Denk aan het sorteren van uw materiaal, kleurcorrectie, audiosynchronisatie en het maken van overgangen. Voor het uitvoeren van deze correcties is allerlei software op de markt. Welke u kiest, is afhankelijk van twee factoren: uw wensen en uw budget. Misschien wel het meest bekende bewerkingsprogramma voor video is Adobe Premiere Pro CC. Deze software heeft uitgebreide mogelijkheden, maar kost wel zo’n €60,- per maand. Mocht dit niet binnen uw budget vallen, kunt u kiezen voor Premiere Elements. Dit is geen abonnement, maar één pakket dat u kunt kopen voor €89,-. 

Bereid u goed voor

Bedenk van te voren waar u gaat filmen. De juiste plaats kan bijdragen aan de sfeer van de video. Als u de locatie bepaald heeft, is het ook handig om vooraf even te checken hoe deze eruit ziet. Zo kunt u alvast bepalen waar u moet zijn voor de juiste shots. Google Maps is hierbij uw beste vriend. Ook belangrijk: het weer. In Nederland kan dit nogal onvoorspelbaar zijn, dus bekijk altijd even het weerbericht voordat u de de deur uit gaat. Verder is het aan te raden om voldoende geheugenkaarten en accu’s mee te nemen, want niets is zo vervelend als een lege accu of volle geheugenkaart. Zorg ook dat uw kaartje geformatteerd is, zodat uw direct aan de slag kunt op locatie.

Terug naar de overzichtspagina