Winterse activiteiten bij FOKA

Winterse landschappen fotograferen onder de deskundige begeleiding van professionele fotografen? Volg dan eens een workshop of ga mee met één van onze fotoreizen. In het winterseizoen organiseert FOKA diverse winterse activiteiten. Hieronder volgt een overzicht!

Fotoreis: winters Noord-IJsland 

Zaterdag 10 t/m 18 februari 2018 - Noord-IJsland

In deze winterse fotoreis naar Noord-IJsland ontdekt u onder deskundige begeleiding van Joël Monster de sneeuwvlaktes, kraters en bergen die dit land te bieden heeft. Doordat Noord-IJsland net onder de poolcircel ligt, is de winter daar over het algemeen strenger dan in het zuiden van IJsland. Begin februari heeft IJsland bijna twee uur minder zon dan Nederland, maar het licht is door de lage zonnestand wel uitzonderlijk mooi. Spectaculaire deels bevroren watervallen, het beroemde meer Mývatn, weidse en ruige lavavelden en kleurrijke geothermische bronnen. Dit is slechts een kleine greep uit de vele hoogtepunten die het ongerepte noorden van IJsland te bieden heeft.

Tijdens deze reis concentreren we ons op de twee gebieden. De eerste stop zal het schiereiland Vatnsnes zijn, waar we onder andere de bekende “drakenrots” Hvítserkur en de fotogenieke Kolufoss waterval zullen gaan fotograferen. De tweede locatie is het gebied rond Mývatn. Uiteraard zullen we uitgebreid de tijd nemen bij de bekende waterval de Goðafoss, die zeker in dit jaargetijde sprookjesachtig mooi is. Ook de majestueuze Hverfell vulkaan, het altijd rokende geothermische gebied Hverir (wat bezaaid ligt met kokende modderpotten) en het Mývatn meer zelf (wat ’s winters vaak volledig dichtgevroren ligt) zullen we in verschillende lichtmomenten en vanuit diverse hoeken vast gaan leggen.

Schrijf u hier in

Workshop landschapsfotografie: "winterse sferen" 

Zondag 25 februari 2018 - 10:00-15:00 uur - Dordtse Biesbosch

In de workshop landschapsfotografie gaat u onder deskundige begeleiding van ervaren fotograaf Rob van Kralingen aan de slag met landschapsfotografie. Dit gebeurt op het Eiland van Dordt, een prachtige locatie waar u de mooiste plaatjes kunt maken. Op het Eiland van Dordrecht wordt momenteel gewerkt aan een Nieuwe Dordtse Biesbosch. In en rond dit polderlandschap zijn uiteenlopende onderwerpen te fotograferen. Zo zijn er uiterwaarden, is er een zoetwaterstrand, een cultuurbos en de nieuw aangelegde Tongplaat. De Tongplaat is onderdeel geworden van het rivierensysteem, waardoor u een goed overzicht krijgt van natuurontwikkeling in dit gebied. Door middel van verplaatsing met eigen vervoer zullen wij op deze dag verschillende onderwerpen in deze polder uitdiepen.

Het Eiland van Dordt is de perfecte locatie voor een uitdagende workshop landschapsfotografie. Tijdens de workshop krijgt u diverse tips en tricks over compositie en belichting, maar ook over de perfecte camerastanden. U eindigt de dag met een prachtige serie foto’s, een hoop (nieuwe) kennis en nóg meer inspiratie voor toekomstige fotoshoots. Om 9:45 uur wordt u verwacht op de locatie, waar we u verwelkomen met een kopje koffie of thee. Daarna gaan we op pad naar de mooiste plekjes die de Biesbosch te bieden heeft.

Schrijf u hier in

Fotoreis: Senja in de winter 

Maandag 12 t/m 19 maart 2018 - Senja, Noorwegen

Tijdens de fotoreis naar Senja neemt professioneel fotograaf Floris Smeets u mee naar de mooiste plekjes van het één na grootste eiland van Noorwegen. Door de noordelijke ligging is Senja de perfecte plek om het noorderlicht waar te nemen. Reeds bij een lage noorderlichtactiviteit, is dit spektakel hier al te aanschouwen. Samen met de indrukwekkende fjorden, dramatische steile bergen die recht uit de zee rijzen en de glooiende heuvellandschappen bedekt met berkenbossen, maakt het eiland een Walhalla voor de fotograaf die het noorderlicht en landschappen wilt fotograferen. Als dikke bonus laat de lokale wildlife zich regelmatig zien. Semi-gedomesticeerde rendieren, elanden, otters, zeearenden, steenarenden en zeekoeten gedijen hier goed en de kans om deze voor de lens te krijgen is zo goed als zeker. Kortom, Senja is een echt paradijs is voor de allround natuurfotograaf!

Tijdens deze reis staat het fotograferen van het noorderlicht en landschappen centraal. Afhankelijk van hoe vaak en hoe lang we het noorderlicht te zien krijgen, zullen we overdag één of twee grotere fotolocaties aandoen en verschillende keren stoppen voor kleinere locaties die we onderweg tegenkomen. Tijdens het rijden tussen het onderkomen en de fotolocaties, is de kans op het waarnemen van wildlife reëel. Voor de geïnteresseerden zullen we dan kort aanhouden om de dieren vast te leggen.

Schrijf u hier in

Fotoreis: winters Zuid-IJsland

Zaterdag 17 t/m 25 maart 2018 - Zuid-IJsland 

Tijdens de fotoreis naar Zuid-IJsland tonen Joël Monster en Walter Spoor u het diverse landschap dat IJsland te bieden heeft. Het land ligt op het breukvlak van het Noord-Amerikaans en Euraziatisch continent, waardoor het continu in beweging is en elk jaar met 1 tot 2 centimeter groeit. Op sommige plekken is die breuklijn ook zeer goed waar te nemen. IJsland is zeker in de winter een geweldige bestemming voor fotografen, want het is woest, leeg, heeft een zeer divers landschap en een grillig klimaat. Door het winterweer kan het gebeuren dat het lijkt of het landschap uitgesneden is uit een zwart-wit film, zeker bij de zwarte stranden en basaltkliffen in het zuiden. Vaak zijn er bevroren watervallen en drijven er ijsschotsen in de rivieren. Het niet-voorspelbare noorderlicht is dan vaak de kers op de taart, want als de omstandigheden gunstig zijn, dan is dit een natuurverschijnsel dat zich niet laat vergelijken met welk ander verschijnsel dan ook.

Tijdens deze reis bezoeken we drie locaties. Afhankelijk van het weer zullen we flexibel zijn om andere locaties te bezoeken indien dat meer fotokansen bied. Walter en Joël kennen de zuidkust op hun duimpje en leiden je naar de beste plekken. Tevens zullen we een avontuurlijke gletsjerwandeling en ijsgrotten excursie doen. Deze is speciaal gericht op fotografen en maakt de natuurbeleving compleet. Een zeer bijzondere ervaring met adembenemende natuurpracht. 

Schrijf u hier in

Terug naar de overzichtspagina